Rotterdam stijgt 20 plaatsen op wereldranglijst congressteden

18-05-16

Rotterdam is twintig plaatsen gestegen op de wereldranglijst van congressteden en is voor de negende keer op rij uitgeroepen tot tweede congresstad van Nederland (na Amsterdam). Dat blijkt uit de jaarlijkse statistieken van ICCA (International Congress & Convention Association). Op de internationale ranglijst bekleedt Rotterdam de (gedeelde) 57e plaats.

De stad ontving vorig jaar 45 internationale associatiecongressen (congressen georganiseerd door de wetenschappelijke en verenigingsbranche). Deze congressen waren gezamenlijk goed voor ruim 20 miljoen euro aan geschatte bestedingen.

‘De hogere internationale notering is geweldig nieuws’, vindt wethouder Maarten Struijvenberg (economie en werkgelegenheid). ‘Het zakelijk toerisme is een belangrijke groeimarkt voor Rotterdam. De internationale congresbezoeker geeft het meeste uit van alle bezoekers: gemiddeld 384 euro per dag. Dat zijn inkomsten voor de stad en levert banen op, en is dus goed voor de economie.’

Internationale profilering

De toenemende populariteit van Rotterdam als congresbestemming past in de positieve internationale profilering van de stad. De aanwezigheid van wereldwijd bekende instituten als het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit, de haven, de goede bereikbaarheid en compactheid van de stad en de gunstige internationale prijs-kwaliteitverhouding, zijn voor congresorganisatoren  belangrijke argumenten. De toegenomen hotel- en congrescapaciteit draagt eveneens bij aan een versteviging van de Rotterdamse congresmarkt. De komst van het vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Centre in 2019 biedt kansen om in de toekomst nog meer en grotere congressen aan te trekken.

Rotterdam Knowledge Ambassadors

Om internationale congressen naar de stad te halen werken gemeente, ondernemers in de congresindustrie en Rotterdam Partners nauw samen. Naast bestedingen dragen congressen ook bij aan een versteviging van het imago van Rotterdam als hoogwaardige kennisstad. Rotterdam Partners zet daarom in op het aantrekken van congressen binnen de voor de stad belangrijke speerpunten Medisch & Life Sciences, Food, Transport & Logistiek, Maritiem en Cleantech.

Het netwerk van Rotterdam Knowledge Ambassadors (wetenschappers, onderzoekers en experts verbonden aan de regio Rotterdam) ondersteunt Rotterdam Partners hierbij. ‘Jaarlijks worden wereldwijd duizenden congressen georganiseerd binnen allerlei wetenschappelijke vakgebieden en verenigingen. Onze Knowledge Ambassadors hebben door hun kennis en ervaring zicht op deze netwerken en congressen die passen bij de kennisspeerpunten van de stad. Die kennis helpt ons effectiever congressen naar de stad te halen,’ stelt Ron Voskuilen, directeur van Rotterdam Partners.        

 

FOTOGRAFIE: ROTTERDAM PARTNERS                                         

Meer nieuws