Rotterdam wordt 6-minutenzone

20-03-18

De Hartstichting en gemeente Rotterdam zijn dinsdag gestart met het project ‘Heel Rotterdam één 6-minutenzone’. Een 6-minutenzone is een gebied waarin voldoende AED’s (automatische externe defibrillators) en burgerhulpverleners zijn.

Zo kunnen slachtoffers van een hartstilstand binnen 6 minuten hulp krijgen. Elke week krijgen 300 mensen in Nederland een hartstilstand. In totaal komen door de hele stad zo’n 200 AED’s te hangen. Veel AED’s hangen binnen bij bedrijven of sportclubs en zijn daardoor niet altijd toegankelijk. Met het plaatsen van AED’s in buitenkasten zijn deze 24 uur per dag beschikbaar voor burgerhulpverleners en kunnen Rotterdammers bij een hartstilstand op tijd geholpen worden.

Bij een hartstilstand is direct reanimeren en een AED inzetten van levensbelang. In Nederland is er daarom een reanimatie-oproepsysteem, waarin vrijwilligers die kunnen reanimeren staan aangemeld. Bij een hartstilstand in hun buurt worden zij opgeroepen en reanimeren zij het slachtoffer in de cruciale eerste minuten tot de hulpdiensten arriveren.

Meer nieuws