‘Rotterdams geld uit pensioenfonds moet ook in Rotterdam blijven’

15-04-15

De Rotterdamse economie moet volgend jaar één procent harder groeien dan die van de rest van Nederland. Dat moet voortkomen uit pensioenfondsen die nu vaak investeren in het buitenland of in Amsterdams vastgoed. ‘Geld steken in de regio waar het vandaan komt, is economisch gezien wel zo gezond’, zegt voorzitter van de raad van toezicht van Rotterdam Partners Cees de Bruin (foto) in het AD/Rotterdams Dagblad.

De Bruin pleit ervoor dat in elk geval het geld dat Rotterdammers hebben opgebracht ook weer in die stad wordt geïnvesteerd. Om te beginnen met de grote pensioenfondsen. Dat die hun geld stoppen in hoofdstedelijk vastgoed, moderne kunst en Amerikaanse winkelcentra is weliswaar veilig en winstgevend, beaamt De Bruin, maar hier in Rotterdam profiteert niemand ervan. ‘Baggeraar Van Oord kan het net zo goed gebruiken en daar is zo'n investering ook meer dan veilig en rendabel,’ betoogt hij.  

Bezoekcijfers

Volgens Rotterdam Partners, verantwoordelijk voor de promotie van Rotterdam, gaat het goed met de bezoekcijfers en de buitenlandse investeringen in de stad. Er komen meer toeristen naar de  Maasstad. De stad Rotterdam heeft in het jaar 2014 zeven procent meer bezoekers getrokken dan het jaar ervoor. Ook bij bedrijven in de Havenstad in trek. ‘Deze economische opleving is echter broos’, constateert De Bruin. Zijn Rotterdam Partners gaat daarom de bedrijvigheid nadrukkelijker aanjagen. ‘Vooral door investeerders binnen te halen’, zegt hij.  

Volgens hem willen de fondsen dat ook best, maar hebben ze nu de mogelijkheden niet. ‘Ze weten niet dat ze hier terecht kunnen.’ Aan Rotterdam Partners de schone taak de pensioenfondsen in contact te brengen met de bedrijven die zitten te springen om hun geld. ‘De stadspromotor gaat het hele proces faciliteren. Wij kunnen die industriefinancieringen voorbereiden, ook juridisch.’

Meer nieuws