Rotterdamse economie klimt voorzichtig uit het dal

05-03-15

De economie in Rotterdam klimt weer iets uit het dal. Dat is de belangrijkste conclusie van de Economische Verkenning Rotterdam (EVR), het jaarlijkse rapport met daarin de belangrijke kerngegevens van de Rotterdamse economie. ‘Maar het is nog te vroeg om de slingers op te hangen’, zegt wethouder Maarten Struijvenberg tegenover het AD/Rotterdams Dagblad.

De wethouder van Werkgelegenheid & Economie ziet wel dat de lijn langzaam omhoog gaat, daar waar die jarenlang naar beneden ging. Voor het eerst in jaren daalt bijvoorbeeld het aantal werklozen in de stad. Begin vorig jaar zat nog zestien procent van de beroepsbevolking thuis zonder baan. Dat percentage is nu gedaald naar 14,8. 

Opleidingsniveau Rotterdammers verbeterd

Ook het opleidingsniveau van de Rotterdammer is in de afgelopen jaren verbeterd en dat stemt Struivenberg tot tevredenheid. ‘Meer Rotterdammers volgen een hogere opleiding dan tien jaar geleden. Dat is verheugend, omdat de komende jaren steeds meer hooggekwalificeerd personeel zal worden gevraagd’, aldus Struijvenberg, die verklaart waarom er meer hogeropgeleiden naar de stad zijn verhuisd: ‘Het aantal vacatures voor hogeropgeleiden is in Rotterdam toegenomen en er zijn meer huizen in het duurdere segment gebouwd. Mensen met hogere inkomens zijn doorgaans ook hoger opgeleid.’

Meer nieuws