Algemeen nieuws

Subsidie voor energieadvies aan mkb-bedrijven

03-04-23

De Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) helpt mkb-ondernemers om hun bedrijf te verduurzamen. Aanvragen is sinds 1 april 2023 mogelijk bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In totaal is er een budget beschikbaar van 14,4 miljoen euro. Met de SVM kunnen mkb-ondernemers een vergoeding krijgen voor de inhuur van een energieadviseur en voor hulp bij het uitvoeren van dat advies.

‘Door te verduurzamen kunnen mkb-ondernemers bijdragen aan een beter klimaat en kunnen zij direct besparen op de energiekosten’, aldus RVO bij de bekendmaking. ‘Veel verduurzamingsmaatregelen verdienen zich in de praktijk snel terug.’

Aanvragen is mogelijk tot en met 30 september 2023 (17 uur). Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst tot het budget op is.

Energieadvies

In het energieadvies van de energieadviseur staat welke energie- en CO2-besparende maatregelen er mogelijk zijn en welke investeringen daarvoor nodig zijn. Het gaat om adviezen over zowel het verduurzamen van het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden van het isoleren van muren, vloeren en daken, het aanbrengen van HR++-beglazing of het installeren van zonnepanelen. Maar ook over het aanschaffen van elektrische bestelwagens, energiezuinige keukenapparatuur of de overstap op ledverlichting vallen.

Subsidie

Ondernemers kunnen – naast subsidie voor advies – ook subsidie krijgen voor concrete begeleiding en ondersteuning bij het nemen van minimaal één van de maatregelen uit het energieadvies. In aanmerking komen onder andere: het opvragen en beoordelen van offertes, het aanvragen van één of meer subsidies of onderzoeken naar andere financieringsmogelijkheden en het opstellen en uitzetten van een opdracht.

Als wordt voldaan aan de voorwaarden krijgen ondernemers 80 procent van de kosten vergoed. Het subsidiebedrag voor het verduurzamingsadvies is minimaal 400 en maximaal 750 euro. Het maximale subsidiebedrag is 2.500 euro voor advies én ondersteuning samen.

Andere subisdiemogelijkheden

De regeling staat open voor bedrijven tot 250 werknemers en een maximale jaaromzet van 50 miljoen euro en niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen.

De investeringen in de maatregelen zelf, zoals aanschafkosten of installatiekosten, vallen niet onder deze subsidie. Daarvoor kunnen ondernemers gebruik maken van andere subsidies, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze en andere subsidies zijn te vinden via de subsidie- en financieringswijzer van RVO.

FOTO: Ook advies over zonnepanelen komt in aanmerking voor subsidie. (foto Dusan Petkovic/AdobeStock)

Meer nieuws