Topmannen Rotterdamse haven moeten voor wapenstilstand zorgen

19-01-15

Het is crisis in de Rotterdamse haven. Havenarbeiders vrezen, mede door de komst van de geautomatiseerde terminals op Maasvlakte 2, een ontslaggolf en voerden de afgelopen weken daarom actie. Een zware delegatie van topmannen uit de Rotterdamse haven moet escalatie voorkomen.

Het AD/Rotterdams Dagblad meldt dat vanavond voorafgaand aan het Deltalinqs-diner overleg wordt gevoerd tussen de havenarbeiders en een aantal zwaargewichten uit de haven. Zo zijn onder andere president-directeur Allard Castelein en directeuir sociale Henk de Bruijn van het Havenbedrijf Rotterdam present, evenals Europees directeur Ben Vree van APM Terminals en Rob Bagchus van ECT. 

Volgens de krant hoopt vakbond FNV Havens dat het overleg een wapenstilstand inluidt. De vakbond hoopt afspraken te kunnen maken over de werkgelegenheidsproblematiek. FNV eist dat havenbedrijven bijdragen aan een fonds dat het voor oudere werknemers mogelijk maakt om minder te gaan werken. Ook wil ze dat overtollige werknemers in de containersector voorrgang krijgen voor nieuw werk, met behoud van salaris. Ook vindt de vakbond dat de overheid en het bedrijfsleven financieel over de brug moeten komen, omdat zij door het besluit Maasvlakte 2 aan te leggen, het probleem mede gecreëerd hebben. FNV Havens heeft berekend dat er straks zeker 700 mensen overbodig zijn. 

Meer nieuws