Universiteitsbieb wint publieksprijs Architectuur

21-12-17

De bibliotheek van de Erasmus Universiteit heeft de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2017 gewonnen. De uitreiking vond plaats in de Burgerzaal van het stadhuis.

Wethouder Robert Simons (Stedelijke ontwikkeling en integratie) overhandigde de prijs aan het team dat verantwoordelijk is voor de renovatie van de Universiteitsbibliotheek. Dit zijn architect Defesche van den Putte en vertegenwoordigers van de universiteit en van bouwer Dura Vermeer.

Het oorspronkelijke bibliotheekgebouw uit 1968 had in de loop de jaren zijn glans verloren. Bovendien waren aanpassingen nodig om de bieb geschikt te maken voor de tijd van nu (onder andere digitalisering boekenbestand en mogelijkheid tot samen studeren). De grootschalige renovatie is dit jaar afgerond. De bieb is nu lichter, ruimer en overzichtelijker. 

Voor de Architectuurprijzen (publieksprijs en juryprijs) kwamen alle gebouwen in aanmerking die tussen 1 juli 2016 en 1 juli 2017 in Rotterdam in gebruik zijn genomen. De mensen die voor de publieksprijs hebben gestemd, konden kiezen uit tien bouwwerken. Dit leidde tot een top-3 waaruit veel waardering blijkt voor het vernieuwen van bestaande gebouwen. Tweede werd het project BlueCity010 Offices (duurzame werkruimte in het  voormalige zwemparadijs Tropicana). De derde prijs ging naar het project Melissantstraat in Pendrecht.

Naast een publieksprijs werd er ook een juryprijs uitgereikt. Dit werd CPO Hooidrift, een nieuwbouwproject in het Nieuwe Westen dat dit jaar werd opgeleverd.

Meer nieuws