Algemeen nieuws

Utrecht is meest concurrerende economische regio van EU

30-03-23

Utrecht is de meest concurrerende economische regio binnen de Europese Unie. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde Regional Competitiveness Index 2022. Zuid-Holland eindigde tweede, het Franse hoofdstedelijke Île-de-France derde.

Een delegatie uit Utrecht nam maandag 27 maart in Brussel de prijs voor de regio met de beste concurrentiepositie in ontvangst. De Europese Commissie stelt de Regional Competitiveness Index (RCI) elke drie jaar op. Er werden 234 regio’s binnen de Europese Unie vergeleken op basis van 68 indicatoren voor het vestigingsklimaat, zoals macro-economische stabiliteit, infrastructuur, onderwijskwaliteit en arbeidsmarkt.

Utrecht scoort het hoogst op opleidingsniveau en innovatie. Ook zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren er hoog vergeleken met andere Europese regio’s. Utrecht heeft verder een hoge arbeidsmarktparticipatie onder vrouwen, wat te danken is aan hun hoge opleidingsniveau.

Nederland scoort goed

Utrecht is Stockholm, de koploper van drie jaar eerder, voorbijgestreefd. De regio van de domstad was toen tweede, samen met Londen. Door Brexit is de Britse hoofdstad uit de ranglijst weggevallen. Stockholm viel terug naar plaats 6, achter Noord-Brabant (4) en Amsterdam (5).

Nederland scoort met vijf regio’s in de top-10 als beste land. Gelderland staat namelijk 8e.

Economic Board Utrecht

Hans Oosters, Commissaris van de Koning zei in een reactie: ‘Als provincie Utrecht zijn we hier natuurlijk enorm trots op. De regio Utrecht is een heel aantrekkelijk gebied; studenten blijven hier niet voor niets graag wonen en werken. Dat prettige leefklimaat is mede te danken aan de goede samenwerking tussen de overheden én de partners in de regio.’

‘Onze regio zit boordevol innovatie, talent en economische kracht’, aldus Utrechts burgemeester Sharon Dijksma. Ze is tevens voorzitter van de Economic Board Utrecht. ‘Het is dan ook niet voor niets dat van de meer dan 200 economische regio’s in Europa, Utrecht is uitgeroepen tot de nummer één competitieve regio. Door intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden binnen de Economic Board Utrecht zetten we ons in om ook de komende jaren nummer één te blijven.’

Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven

Minister-president Mark Rutte: ‘Een sterke economie, een goede samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven en een aantrekkelijk klimaat voor innovatieve ondernemers: het is allemaal belangrijk voor de toekomst van Nederland én voor die van Europa. De regio Utrecht heeft laten zien hoe succesvol hun aanpak is. Een prachtig resultaat voor Utrecht en daarmee voor heel Nederland.’

Gezondheidssector

In totaal is bijna een vijfde van alle banen in de regio Utrecht in de gezondheidssector. In die sector zijn meer dan 2.000 bedrijven en 100 start-ups actief. 50 procent van al het landelijke onderzoek en ontwikkeling in medische wetenschap vindt in de regio plaats en 20 procent van alle Nederlandse onderzoekers op het gebied van gezondheid en biotechnologie werkt er. Het Utrecht Science Park is het grootste science park van Nederland.

Top 10 meest concurrerende regio’s

  1. Utrecht
  2. Zuid-Holland
  3. Île-de-France (Parijs e.o.)
  4. Noord-Brabant
  5. Amsterdam
  6. Stockholm
  7. Hovendstaden (Kopenhagen e.o.)
  8. Gelderland
  9. Brussel
  10. Oost-Vlaanderen

Meer nieuws