Algemeen nieuws

Van Gaal laat zijn tanden zien!

12-10-21

ColumnRob Jacobs

Ik zie het allemaal weer scherp nadat ik in het Oogziekenhuis een eerste zetje heb gekregen. De arts was een prachtige vrouw. Nog niet zo oud… Dat zag ik dan nog wel. In december volgt de echte staaroperatie. Ik kijk er naar uit, zal ik maar zeggen…

Met een half oog heb ik wel naar stukjes gekeken uit de Feyenoord-documentaire die werd gemaakt door Disney. Ik vind het helemaal niks! Die reservekeeper die helemaal uit z’n dak gaat. Dat zegt eigenlijk alles. Dan weet je dat alle hiërarchie weg was. Een reservekeeper… Ik zie hem in de uitwedstrijd bij Emmen nog door de lucht vliegen. Ik dacht eerst dat mijn kanariepiet was ontsnapt…

Die chaos zagen we ook terug op het veld bij Feyenoord. Daar zat geen lijn en geen samenwerking meer in. Berghuis voor zichzelf bezig. Fer die maar wat deed. Er is echt niet één trainer die dat had laten gebeuren. Maar ja, Advocaat had er, na die geweldige eerste maanden, blijkbaar geen zin meer in. Dat een club dat laat gebeuren, is al schandalig, maar om het ook nog aan iedereen te laten zien en het met zoveel bombarie aan te kondigen, daar snap ik helemáál niets van.

Des te mooier dat het nu zoveel beter gaat in De Kuip. Arne Slot is als trainer een schot in de roos. Lekker vooruit spelen, in plaats van al die breedteballen. Hij ziet de kwaliteiten van de spelers goed, zet ze op een logische plaats en weet blijkbaar precies hoe hij ze kan helpen om zich te ontwikkelen. Malacia in Oranje! Daar geniet ik van! Dat is natuurlijk vooral de verdienste van die jongen zelf, maar het komt óók door wat ze hem op Varkenoord hebben meegegeven en het vertrouwen en de ruimte die Slot hem nu geeft. 

Bovendien maakt Slot aan de andere kant glasheldere en logische keuzes. Fer weg? Prima! Belangrijk in de kleedkamer? Om de sokken binnenstebuiten in de tas te doen zeker? Dat soort uitspraken doe je alleen maar om recht te praten wat overduidelijk krom is. Berghuis ook. Hoe effectief hij zelf ook voor Feyenoord is geweest, uiteindelijk gingen de andere spelers onder zijn vreemde gedrag lijden.

Bij Oranje krijgt hij daar overigens helemaal geen kans voor. Laat dat maar aan Louis van Gaal over. Een pure vakman! Hij heeft de zes belangrijkste spelers helemaal in z’n zak en de rest laat hij meevoetballen op logische plekken, met heldere opdrachten. Kijk maar hoe Bergwijn nu speelt… En dan heeft hij nog niet eens fatsoenlijk met die jongens kunnen trainen. 

Het enige waar hij nu voor uit moet kijken, is dat hij ook weer niet te veel lacht. Ik houd elke keer m’n hart vast als ik al dat tandvlees tevoorschijn zie komen. Straks liggen al die tanden echt een keer op z’n schoot.

Meer nieuws