Van Jeneverstad tot Gin City

12-05-16

Op zaterdag 11 en zondag 12 juni staat jeneverhoofdstad Schiedam in het teken van de zevende editie van het populaire Jeneverfestival. Lokale, nationale en internationale distillateurs showen hun paradepaardjes. De jenevers en gins kunnen volop geproefd worden. Verder zijn er demonstraties, workshops, food trucks, en live muziek.

Schiedam geldt door de rijke jeneverhistorie als jeneverhoofdstad van de wereld. Het is daarom niet verwonderlijk dat de stad ieder jaar een jeneverfestival organiseert met een wisselend thema. Dit jaar staat in het teken van de afstammeling van jenever: gin. Schiedam wordt inmiddels steeds vaker ‘Gin City’ genoemd. Dat heeft te maken met de initiatieven die vanuit de traditionele Schiedamse  jeneverbranche worden genomen om nieuwe, smaakvolle gins te ontwikkelen. 

Cocktailwedstrijd

Distillateurs uit binnen- en buitenland presenteren gedurende het Jeneverfestival 2016 diverse jenevers en gins in de monumentale Havenkerk. De beste bartenders van Nederland en België geven cocktaildemonstraties.

Diezelfde bartenders strijden op zondag tegen elkaar tijdens een zinderende cocktailwedstrijd met maar één doel voor ogen; de winnende cocktail shaken! Het aanwezige publiek is in de gelegenheid om alle cocktails te proeven en kiest uiteindelijk de winnende bar van 2016.

Workshops

Tijdens het Jeneverfestival kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende unieke workshops. Om parfum te maken op basis van moutwijn of te genieten van de perfecte combinaties tussen jenevers en sigaren of bier en pijptabak. Ook voor de kinderen is er dit jaar weer voldoende te beleven: zij ontwerpen hun eigen flesetiket of kunnen deelnemen aan andere leuke kinderactiviteiten. 

 

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum bestaat 20 jaar. Voor deze speciale gelegenheid verschijnt daarom een extra limited edition botteling, een kleine oplage met een grote smaak. Gedurende het festival valt er in het museum van alles te beleven. Van de tentoonstelling Het begin van Gin, demonstraties van diverse ambachten op de binnenplaats, een rondleiding en genieten van diverse dranken en spijzen in het proeflokaal.

Food trucks

Dit jaar is het Jeneverfestival groter dan voorgaande edities. Het plein voor het stedelijk museum biedt een podium voor muzikale acts. De Lange Haven en de Appelmarkt maken de verbinding tussen het Jenevermuseum en het plein voor het Stedelijk museum. Hier worden smaakpapillen verrast door (biologische) delicatessen verkrijgbaar bij een karavaan met food trucks en kramen. 
 

Meer nieuws