Algemeen nieuws

Veiligheidskleding: Bescherming op de werkplek

11-06-24

Veiligheidskleding is een fundamenteel onderdeel van persoonlijke beschermingsmiddelen op de werkplek. Dit artikel biedt een overzicht van de verschillende soorten veiligheidskleding, hun belang in diverse industrieën en de normen waaraan ze moeten voldoen om werknemers te beschermen tegen gevaren op de werkplek. Meet weten? Wij hebben advies gevraagd aan SOSvolaris. Lees verder!

De verschillende soorten veiligheidskleding

Veiligheidskleding is verkrijgbaar in een groot assortiment aan verschillende soorten en maten, ontworpen om werknemers te beschermen tegen de specifieke gevaren waarmee ze worden geconfronteerd in hun specifieke beroep. Of het nu gaat om bescherming tegen chemische stoffen, vuur, hitte, elektriciteit, scherpe voorwerpen of vallende voorwerpen, het dragen van de juiste veiligheidskleding is essentieel om letsel te voorkomen en de veiligheid van werknemers te garanderen, inclusief antistatische kleding om te voorkomen dat elektrostatische ladingen zich opbouwen op het lichaam van werknemers en mogelijke brand of explosies te voorkomen in gevoelige werkomgevingen. Naast de fysieke bescherming die het biedt, kan veiligheidskleding ook helpen om de zichtbaarheid van werknemers te vergroten en ze te beschermen tegen weersinvloeden en vervuiling.

Veiligheidskleding in diverse industrieën

Veiligheidskleding beschermt werknemers in diverse industrieën. Of het nu gaat om het verminderen van het risico op chemische blootstelling, het voorkomen van vallende voorwerpen, of het beschermen tegen extreme temperaturen, het dragen van de juiste veiligheidskleding kan het verschil maken tussen veiligheid en verwonding aan het lichaam. Werkgevers moeten daarom ervoor zorgen dat de juiste veiligheidskleding beschikbaar is voor werknemers en dat werknemers goed geïnformeerd zijn over het gebruik en onderhoud van deze kleding. In combinatie met een man down systeem van SOSvolaris zullen werknemers een stuk minder risico lopen en een stuk sneller geholpen kunnen worden als er wat aan de hand is. Het waarborgen van de juiste veiligheidskleding is daarom niet alleen belangrijk voor de veiligheid van werknemers, maar ook voor het succes van de onderneming.

Certificering en normen voor veiligheidskleding

Veiligheidskleding moet voldoen aan de gestelde normen en certificeringen. Afhankelijk van de sector en de risico’s die gepaard gaan met de werkzaamheden, zijn er verschillende certificeringen en normen van toepassing op veiligheidskleding. Denk bijvoorbeeld aan normen voor zichtbaarheid, vlam vertragende eigenschappen, chemische resistentie en bescherming tegen elektrische ladingen. Bedrijven moeten dan ook de juiste veiligheidskleding kiezen die past bij de risico’s van hun specifieke werkomgeving en dat deze kleding voldoet aan de geldende normen en certificeringen. Daarnaast worden er regelmatig updates en wijzigingen gemaakt aan deze normen, dus zowel werkgevers als werknemers moeten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en vereisten.

Meer nieuws