Vernieuwde Forum wordt publiekstrekker

25-11-15

De Rotterdamse binnenstad krijgt er met het vernieuwde Forum aan de Coolsingel een publiekstrekker bij. Een nu nog somber stuk stadshart moet weer gaan bruisen, met onder meer winkels, een woontoren, de grootste Primark van Nederland en een fraai gerestaureerde ABN Amro-bank.

Het project bedraagt een investering van ongeveer 175 miljoen euro en komt in de plaats van de veelbesproken ‘Kaal van Koolhaas’, ofwel de mega-kubus die circa 350 miljoen euro had moeten kosten. Dat plan bleek niet haalbaar. Ontwikkelaar Multi Netherlands is blij dat Forum, zij het in afgeslankte vorm, er toch nog komt. ‘De voormalige kubus was vooral naar binnen gericht. Het toekomstige Forum doet dat juist naar buiten. In deze opzet staat het in dienst van de omgeving’, zegt adjunct-directeur Arno Ruigrok van Multi. In de huidige opzet wordt de bouwtijd verkort tot zo’n twee jaar en komen er veel minder winkels en kantoren.

De Ierse modegigant Primark is met een winkeloppervlakte van 12.000 vierkante meter de grootste huurder. Deze flagshipstore loopt van het oude Jungerhans-pand aan het Binnenwegplein tot aan de Koopgoot. Het voormalig banktorentje in het midden wordt geheel gestript en omgetoverd tot een wooncomplex, met golvende balkons.

De winkels aan de Lijnbaan krijgen een spectaculaire, glazen pui en worden veel dieper, omdat de Van Oldenbarnevelthof wordt volgebouwd. Om alle ondernemingen van koopwaar te kunnen voorzien, komen er twee enorme liften aan de kant van de Koopgoot, waarin vrachtwagens naar een ondergrondse bevoorrradingsstraat worden gebracht.

Boekhandel Donner blijft in het monumentale bankgebouw zitten, met ruimte op de begane grond en op de eerste verdieping. In het kantoorgedeelte op de hogere etages keert ABN-Amro terug. Aan de zijkant langs de Koopgoot – komen nieuwe winkeltjes in de plint en het monument blijft ‘het gezicht van de Coolsingel’, maar wordt volledig gerenoveerd.

Levendig stuk stad

Er wordt een grote toeloop van winkelend publiek verwacht. Immers, het vernieuwde Forum wordt begrensd door de drukke Koopgoot, Lijnbaan, het Binnenwegplein en de Coolsingel, dus met veel potentiële klanten binnen bereik. Ruigrok: ‘De essentie van Forum blijft overeind: we maken van een nu ongebruikte en ongure plek in het centrum van Rotterdam weer een levendig stuk stad. Forum wordt bovendien een schakel tussen verschillende bestaande winkelgebieden’.

Als alles volgens plan verloopt, starten de werkzaamheden aan Forum volgende zomer. In 2018 moet de klus geklaard zijn.

Meer nieuws