VIDEO: Stijlvolle viering 30 jaar Friends in Business

22-09-17

In 30 jaar zijn Rotterdam en de wereld van het zakendoen flink veranderd. Datzelfde geldt voor Friends in Business. De stijlvolle jubileumviering op 21 september stond in het teken van terugkijken en vooruitblikken.

Het 30-jarig bestaan werd met bijna 130 Friends gevierd met een afwisselend programma in Debatcentrum Arminius en een feest in restaurant Old Dutch. Daar ook werd de nieuwste editie van het magazine gepresenteerd, dat een restyling heeft ondergaan met als meest opvallende kenmerk de uitklapbare cover. Die gesierd wordt door de drie Rotterdamse burgemeesters sinds de start van Friends in Business: Bram Peter, Ivo Opstelten en Ahmed Aboutaleb.

Alles is veranderd

Bedenker en oprichter Jan D. Swart gaf met een filosofische en humoristische bespiegeling de aftrap vanaf de kansel in Arminius. Terugkerend thema was: ‘Alles is veranderd.’ Bijvoorbeeld Friends in Business zelf. ‘Er was geen formule, ik deed maar wat. Dankzij Jan Smit (die het magazine van Swart overnam, red.) kwam die er wel.’ Inmiddels is Friends in Business geëvolueerd naar een  communicatieplatform. Het magazine is een van de drie pijlers: print, online en events. 

Vervolgens interviewde eindredacteur Frank Vijg live twee van de drie burgemeesters uit het coverartikel. Aboutaleb was helaas verhinderd. Peper en Opstelten stonden onder meer stil bij het jaar 1987 en de toen besloten koerswijziging naar de vernieuwing van Rotterdam. Die is nu nog zichtbaar in de veelgeroemde skyline. Met name de Sprong naar Zuid is een ‘enorm wapenfeit’ gebleken, aldus Opstelten.

Enthousiasme

Feike Cats, expert op het gebied van klantgericht werken, vergeleek zakendoen in 1987 en 2017. ‘Klanten zijn tegenwoordig veel minder trouw, want ze hebben meer keuze. Wil je de klant behouden, dan moet je hem plezieren. Dat kan alleen als jij als ondernemer zelf en je medewerkers ook plezier uitstralen.

‘Iedereen heeft het altijd maar over klanttevredenheid. Maar tevredenheid is niet voldoende. Je moet hen enthousiast maken. Als mensen enthousiast zijn over je bedrijf, stralen ze dat uit en vertellen ze dat door. Dat was in 1987 zo en dat is nog steeds zo.’

Eric Gudde

Feyenoord-directeur Eric Gudde was de laatste die aan tafel schoof. Frank Vijg en hoofdredacteur Jan Dirk Stoute interviewden hem samen (zoals ze ook deden voor de zomereditie van Friends in Business). Gudde was ook nu open: over de tien zware jaren bij Feyenoord, zijn emoties bij het kampioenschap en de keuze om in te gaan op de uitnodiging van de KNVB om de voetbalbond te gaan leiden. Het was zijn eerste interview sinds die overstap (aanstaande november) officieel bekend werd.

‘Veranderen,  vertrouwen en verbinden’ zijn de kernbegrippen waaraan hij moet gaan werken, vertelde Gudde. Op de vraag of hij ook meteen het kunstgras in het betaald voetbal afschaft – zoals bekend een heikel onderwerp op dit moment – antwoordde hij dat er ‘wel 50 onderwerpen op m’n lijstje staan voor de eerste 100 dagen’. Of kunstgras er daar één van was? ‘Ja.’

Jubileumeditie

Na het inhoudelijke programma maakten de gasten in een aangenaam najaarszonnetje de korte wandeling naar Old Dutch. In het vermaarde zakenrestaurant werd de jubileumeditie van Friends in Business onthuld door Jan Dirk Stoute en Jan Smit, uitgever en communicatievisionair. Vervolgens ontvingen alle aanwezige Friends een exemplaar van het ingrijpend vernieuwde magazine. Vervolgens barstte het feest los, met een walking dinner en een optreden van het Rotterdamse trio De Tunes. 

Voor meer foto's: bekijk het foto-album op onze Facebookpagina.

 

Meer nieuws