Column Peter Goedvolk: vooruit naar vroeger

26-05-21

Mijn onveranderde trimrondje kost me steeds meer tijd. M’n haar wordt grijzer. Ik kan alleen nog met een leesbril naar de supermarkt. De vele virtuele meetings gaan me steeds meer tegenstaan. Hoewel ik naar mijn gevoel nog midden in een bruisend leven sta, kan ik dat rijtje moeiteloos aanvullen met een paar dingen die ik niet meer zo glorierijk uitvoer als ik zou willen. Ik kan er prima mee leven, maar de tussenstand is wel dat ik oud genoeg ben om niet meer jong te zijn en jong genoeg om nog niet oud te zijn.

Toch begint me soms het gevoel te bekruipen dat ik het niet altijd meer begrijp. Hoe kan het belangrijkste land van de wereld tot voor kort een president hebben die alleen maar anderen beledigde? Hoe kunnen 71 miljoen Amerikanen bij de laatste presidentsverkiezing deze man in een rijtje willen zetten met grootheden als Roosevelt, Kennedy en Obama?
Hoe moet ik een middenveld met Diemers, Toornstra en Kökcu zien ten opzichte van Jansen, Van Hanegem en Hasil?

Waarom wordt er in de Nederlandse politiek zo schaamteloos op de man of vrouw gespeeld? Los van het feit dat het huidige kabinet en de vorige kabinetten zeker steken hebben laten vallen, lijkt er van enig respect geen sprake meer.
Van mij hoeft echt niet iedereen in driedelig grijs naar zijn of haar werk, maar een Kamerlid in een soort joggingpak in het centrum van onze parlementaire democratie? Ik weet het niet…

Tegelijkertijd moeten burgemeesters worden beveiligd. Politiemensen worden in hun functie steeds vaker gehinderd. En als ze na vijf keer waarschuwen tot actie overgaan, staat heel Nederland op z'n kop en moeten de agenten zelfs in hun thuissituatie worden beschermd. 
Ambulancepersoneel wordt, als ze mensen proberen te helpen, veel te vaak geconfronteerd met geweld. Dokters, onderwijzers en andere dienstverleners moeten ook al opletten.

Het is me echt volstrekt onduidelijk waarom dat allemaal gebeurt, wie daar belang bij zou kunnen hebben of wie er plezier aan zou kunnen beleven.

Was vroeger alles beter dan? Vast niet! Maar mijn beleving is anders.
Het zal de leeftijd wel zijn…

Meer nieuws