Wat is een broodfonds en waarom heb je er een nodig?
WetalkSEO - Etten-Leur
Broodfondsen zijn niet nieuw op de markt, maar ze winnen nu aan populariteit. Ze zijn erg handig voor freelancers en zelfstandigen om zichzelf te beschermen tegen situaties waarin ze niet kunnen werken.
Wat is een broodfonds?
Een broodfonds bestaat meestal uit 20 tot 50 mensen. Ze dragen allemaal geld bij aan een speciaal fonds. Dit doen ze elke maand om leden te steunen die in een situatie terechtkomen waarin ze niet kunnen werken, meestal door een blessure of ziekte. Het komt erop neer dat leden andere leden steunen, allemaal gebaseerd op vertrouwen.
In de meeste gevallen verschijnen fondsbijdragen en alle betalingen als schenkingen. Er kunnen verschillende premieniveaus beschikbaar zijn, wat praktisch betekent hoeveel inkomen de deelnemer uiteindelijk zou ontvangen als hij of zij niet in staat zou zijn om te werken.
Broodfondsen verschenen in Nederland, waar ze bekend staan als broodfondsen. Ze werden erg populair en statistieken laten nu zien dat er bijna 400 van zulke groepen zijn, met in totaal een indrukwekkende 15.000 leden.
Benadrukt moet worden dat groepsleden flexibel moeten zijn. De ervaringen van een enkele groep kunnen leiden tot toekomstige wijzigingen in de voorwaarden. Dit is vooral het geval bij het opzetten van pilotgroepen.
Waarom werken broodfondsen?
Broodfondsen zijn gebouwd op een heel eenvoudig uitgangspunt: bescherming. Wat gebeurt er als je niet kunt werken als freelancer of als werknemer met een zelfstandigheidscontract? In dergelijke gevallen is er niet veel bescherming beschikbaar. In de meeste landen ter wereld ben je verantwoordelijk voor je eigen medische rekeningen in de zin dat je geen ziektekostenverzekering krijgt zoals je zou krijgen als je een regulier arbeidscontract zou hebben.
Hoewel de voorwaarden per broodfonds verschillen, worden de clausules in de meeste gevallen na 30 dagen geactiveerd. Dit betekent dat je na een maand waarin je niet kunt werken, maandelijkse betalingen ontvangt. Soms zijn dit betalingen die je jarenlang kunt krijgen. In de meeste gevallen gaan mensen echter al na een paar maanden weer aan het werk.
Het is mogelijk om broodfondsen na te laten als je dat wilt. Je krijgt dan je bijdragen terug, minus administratiekosten en de giften die je al hebt gedaan. Meestal is er echter wel een minimumperiode waarin je lid moet blijven en daar ga je mee akkoord als je lid wordt. Je moet bijvoorbeeld 2 jaar bijdragen aan het broodfonds voordat je eruit kunt stappen.
Een van de belangrijkste redenen waarom deze fondsen werken, is dat je niet langer afhankelijk bent van verzekeringsmaatschappijen, waarvan bekend is dat ze niet noodzakelijkerwijs het beste met hun klanten voorhebben. Je krijgt je geld van echte mensen. Bovendien zijn ze meestal lokaal gevestigd. Er kan financiële en praktische steun worden geboden terwijl je werkt om weer op de rails te komen.
Uiteindelijk kan het aansluiten bij broodfondsen als freelancer of zelfstandig professional je extra bescherming bieden die je misschien moet gebruiken als je ziek wordt of gewond raakt. Je financiële zekerheid wordt direct sterker.