Weekend vol jazz

06-07-16

Komend weekend (van 8 tot en met 10 juli) vinden tijdens North Sea Jazz in Ahoy circa 150 optredens plaats, verdeeld over dertien podia. De tickets waren nog sneller uitverkocht dan voorgaande jaren.

Niet zo vreemd want het programma is wederom indrukwekkend. Optredens zijn er onder meer van Pharrell Williams, The Roots, Gregory Porter, Jill Scott, Earth, Wind & Fire, Pat Metheny & Ron Carter, Simply Red, Joe Bonamassa, Miguel, Flying Lotus, Kamasi Washington, Snarky Puppy en Artist in Residence Ibrahim Maalouf.

Verder zijn er bijzondere projecten, zoals Michael Mantler. De van oorsprong Weense trompettist, componist en bandleider trok in de jaren ‘60 naar de VS en maakte daar in 1968 het freejazz album The Jazz Composer’s Orchestra. In 2014 maakte hij een update waarvoor de oorspronkelijke muziek werd uitgeschreven om nu met dezelfde zeggingskracht door big band met strijkwartet te kunnen worden uitgevoerd.

Boy Edgar

Ook staat North Sea Jazz stil bij het honderdste geboortejaar van Boy Edgar, een legendarische figuur in de Nederlandse jazz. Edgar werkte zowel traditioneel als met experimentele musici, afwijkend in zijn tijd waarin de twee stromingen vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden. Daarnaast was hij nog huisarts ook. Naar hem is de prestigieuze Boy Edgar Prijs vernoemd. Op North Sea Jazz geeft de Konrad Kosselleck Big Band een concert met speciale gasten, om Edgar te eren.

Meer nieuws