Zaken op de Rails stoomt door

19-05-15

Na de succesvolle eerste editie in de oude tramremise in Rotterdam-Hillegersberg was het meteen duidelijk: er zou ook een tweede editie van Zaken op de Rails komen. Op woensdag 20 mei is het zo ver. Met een nieuwe locatie (het Museumstoomdepot), meer exposanten en meer bezoekers belooft het business-to-business-evenement een nog groter spektakel te worden dan vorig jaar.

Carola Kalishoek, Inge Lievaart en Diana van Gool kennen elkaar inmiddels zo goed en lang dat je gerust kunt spreken van een drie-eenheid. En dus hoefden de drie drijvende krachten achter Zaken op de Rails elkaar in de uren na de eerste editie alleen maar in de ogen te kijken om te weten: dit doen we volgend jaar weer. Tijdens de eerste editie van het netwerkevenement kregen ze zoveel positieve reacties van bezoekers, exposanten en sponsors dat ze meteen na afloop met zekerheid konden zeggen dat er meer dan voldoende voedingsbodem was voor een tweede editie. En daarmee verbaasden ze in de eerste plaats zichzelf, zo geeft Inge Lievaart toe. ‘Wij wisten eigenlijk niet goed wat we van tevoren moesten verwachten. Als je iets nieuws begint, ben je toch het zoveelste netwerkevenement op de kalender. Maar kennelijk was onze zo anders dat wij de juiste snaar wisten te raken bij onze bezoekers.’

Inspirerende locatie

Het idee voor Zaken op de Rails begon met een zakelijk bezoek dat Diana van Gool bracht aan de oude tramremise in Hillegersberg. Zij was zo onder de indruk van de industriële en nostalgische omgeving dat ze het meteen vertelde aan haar medebestuursleden van Businessclub Prins Alexander Inge Lievaart en Carola Kalishoek, die direct werden bevangen door haar enthousiasme. Het drietal besloot de stoute schoenen aan te trekken en al snel ontstond het idee om op die inspirerende locatie een business-to-business-evenement te organiseren. De naam was vanwege de locatie snel bedacht. En zo presenteerden op 28 mei 2014 meer dan veertig bedrijven hun producten en/of diensten in de kramen tussen de historische RET-trams. Dat deden ze aan ruim driehonderd bezoekers; een mix van zelfstandig ondernemers, bestuurders, directeuren, managers en vertegenwoordigers uit de wijde omtrek van Rotterdam. Sjoerd Pleijsier zorgde als Simon Stokvis (het personage uit “Toen was geluk heel gewoon”) met het Rotterdams Riool Orkest voor de passende muzikale omlijsting, terwijl op het horecaplein werd genoten van diverse hapjes en drankjes.

'De industriële omgeving van het Museumstoomdepot past perfect bij ons evenement'

Deze zaken vormen ook de ingrediënten voor de editie van dit jaar, die zal worden geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Alleen het decor is anders; omdat er meer plek is voor exposanten en meer bezoekers worden verwacht, ging de organisatie op zoek naar een ruimere locatie: het Museumstoomdepot aan de Rolf Hartkoornweg 50 in Rotterdam. ‘Opnieuw een unieke, industriële en nostalgische omgeving, die helemaal past bij ons evenement en natuurlijk bij de naam’, zegt Inge Lievaart. ‘Ook dit jaar willen we ondernemers, ondernemersclubs en belangenbehartigers voor het midden- en kleinbedrijf weer met elkaar in verbinding brengen. Doordat we alle drie zelfstandig ondernemer zijn, weten we als geen ander wat onze bezoekers willen: geen ellenlange presentaties, maar gewoon een gezellige avond waarop je effectief kunt netwerken, maar ook kunt genieten van entertainment, culinaire hoogstandjes en lifestyle. Wij vinden het prachtig om dat te faciliteren; we omschrijven onszelf niet voor niets als businessbouwers. Met elkaar stropen we de mouwen op. Crisis of geen crisis, met energie en doorzettingsvermogen overwin je alles. Dat hebben we met Zaken op de Rails vorig jaar al bewezen en daar gaan we dit jaar opnieuw voor!’

Krachtig netwerk

De organisatie van Zaken op de Rails beschikt over een groot en krachtig netwerk, dat zich uit door connecties met diverse netwerkclubs en ondernemersverenigingen. Zo onderhouden Inge Lievaart, Carola Kalishoek en Diana van Gool goede contacten met Friends in Business, Business Netwerk Rotterdam, MKB-Nederland (Rotterdam), Rijnmond Business, Economisch Netwerk Capelle, Businessclub Prins Alexander, Rijnmond Businessclub en Businessclub Nesselande.

De tweede editie van Zaken op de Rails wordt mede mogelijk gemaakt door Autotaalglas Rotterdam en Rabobank. Voor bedrijven zijn diverse sponsorpakketten samengesteld, variërend in prijs en omvang. Meer informatie hierover is te vinden op www.zakenopderails.nl.

Tekst: Bas Abresch
Fotografie: Jeffrey de Regt


De drijvende krachten achter Zaken op de Rails, v.l.n.r.: Inge Lievaart, Carola Kalishoek en Diana van Gool. Dat juist Carola Kalishoek, Diana van Gool en Inge Lievaart Zaken op de Rails hebben opgezet, is geen toeval. Stuk voor stuk zijn het powervrouwen met een ondernemersgeest, die allen hun eigen bedrijf hebben. Zo is Carola Kalishoek (links op de foto) eigenaar van First Support, een in Hellevoetsluis gevestigd bureau voor advies en ondersteuning op het gebied van sales, relatiemarketing en eventmanagement, gericht op de business-to-businessmarkt. Diana van Gool (midden) is mede-eigenaar van het Rotterdamse bedrijf Design Schoonmaak, dat schoonmaakproducten en -diensten levert in de breedste zin van het woord. Lievaart Vormgeving & Communicatie is de naam van het reclamebureau van Inge Lievaart (rechts), dat gevestigd is in Capelle aan den IJssel.

Meer nieuws