Algemeen nieuws

Zo verdien je als zzp’er extra pensioen

WetalkSEO - Etten-Leur

Ben jij zzp’er? Dan ben je je er vast van bewust dat je naast je AOW geen extra pensioen opbouwt via een werkgever. Logisch, want je bent je eigen werkgever. Toch vinden veel zzp’ers slechts de AOW-uitkering na het bereiken van de AOW-leeftijd niet genoeg. Dit ligt dan ook een stuk lager dan wat je in eerste instantie verdient wanneer je werkt. Daarom kiezen veel zzp’ers voor het aanvullen van het pensioen. Je pensioen aanvullen kan op verschillende manieren, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Wil jij meer weten over hoe je jouw pensioen kunt aanvullen voor een onbezorgd pensioen? Je leest het hier.

Lijfrente: spaar voor je pensioen

Je kunt ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen. Deze pensioenregelingen zijn speciaal gericht op zzp’ers en helpen je bij het sparen voor extra pensioen. Je kunt echter ook kiezen voor lijfrente. Hierbij stort je periodiek een bepaald bedrag op een pensioenspaarrekening, waar je zelf geen geld vanaf kunt halen. Hierdoor raak je dan ook niet in de verleiding om dit wel te doen. Daarnaast kun je sparen met belastingvoordeel. Ook kun je zelf kiezen hoeveel en hoe vaak je inlegt, waardoor deze manier van pensioen sparen erg flexibel is. Het laatste voordeel is het feit dat je tot 3% rente over jouw saldo krijgt, wat je niet hebt bij een normale spaarrekening. Er zit echter een nadeel aan sparen voor pensioen. Zo is niet altijd het volledige opgebouwde bedrag beschermd. Zo kan het zijn dat je een deel van je geld verliest wanneer de bank failliet gaat.

Pensioenbeleggen: een risico of een investering?

De andere optie voor het aanvullen van je pensioen is om voor je pensioen te beleggen. Hierbij leg je geld in voor je pensioen, waarbij je via een pensioenfonds investeert in aandelen. De opbrengsten zijn gestort op een geblokkeerde rekening. Het voordeel van beleggen voor je pensioen is het hoge rendement. Vooral wanneer er wat meer risico genomen wordt, zal het rendement flink oplopen ten opzichte van pensioen sparen. Daarnaast heb je ook te maken met belastingvoordelen, waarbij je een deel van je inleg kunt terugvragen bij de belastingaangifte. Er zitten helaas ook een aantal nadelen aan pensioenbeleggen. Zo heb je te maken met een hoger risico wanneer je gaat beleggen. Mocht de belegging niet gaan zoals gehoopt, kan het zijn dat je je inzet verliest. Er is dus geen garantie dat je daadwerkelijk een mooi bedrag overhoudt voor je pensioen. Dit is dan ook een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen tussen pensioenbeleggen en pensioensparen.

Dit artikel wordt u aangeboden door

WetalkSEO

Online Marketing bureau gespecialiseerd in Zoekmachine Marketing (SEO)

Meer nieuws