Ondernemerschap

Bytesnet richt brief aan staatssecretaris Van Huffelen

Bytesnet - Rotterdam

Het innovatieve Bytesnet op het gebied van clouddiensten heeft een open brief geschreven aan staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties). Aanleiding voor Bytesnet was de kamerbrief van 29 augustus 2022 waar Van Huffelen de nieuwe visie op het gebruik van commerciële clouddiensten door de Rijksoverheid bekend maakte.

Visie wijziging door de Rijksoverheid

Met de nieuwe visie op het gebruik van commerciële clouddiensten door de Rijksoverheid, wordt de oude visie uit 2011 met naleving van het gebruik van eigen clouddiensten, niet meer nageleefd.

Door deze visie wijziging én het nieuwe beleid mogen overheidsdiensten onder bepaalde voorwaarden publieke clouddiensten gebruiken. Hierdoor kunnen persoonsgegevens van Nederlandse burgers mogelijk de grens over gaan. Bytesnet maakt zich hier zorgen over en vraagt alle ministeries, door middel van de brief, er verantwoord mee om te gaan.

De Europese Economische Ruimte (EER) en Amerikaanse bedrijven

In de bijlage van de kamerbrief wordt onder andere verwezen naar Amazon, Microsoft en Google. Amerikaanse bedrijven, die officieel niet vallen binnen de EER.

De EER is het resultaat van een in 1992 gesloten akkoord tussen de landen van de Europese Gemeenschap en de Europese Vrijhandelsassociatie.

Doordat genoemde bedrijven zich met datacenters hebben gevestigd binnen de EER blijft de band met het Amerikaanse moederbedrijf bestaan. Nederlandse ministeries kunnen dan ook niet garanderen dat Amerikaanse bedrijven binnen de EER geen gegevens uitleveren aan hun moederorganisaties én aan Amerikaanse overheden.

Geen inmenging van andere organisaties

Bytesnet is als onderdeel van het Nederlandse IT-landschap ervan overtuigd dat het mogelijk is om de voordelen van de commerciële publieke Cloud ook in Nederland te realiseren. Door data veilig en vertrouwd op te slaan onder Nederlandse wet- en regelgeving ziet Bytesnet dat de inmenging van Amerikaanse organisaties verkleind wordt en dat de data veilig binnen de Nederlandse landsgrenzen behouden blijft. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft tevens advies uitgebracht aan het Rijk op het gebied van data veiligheid. Hierin wordt het standpunt van Bytesnet onderschreven.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Bytesnet

Geeft data daadkracht!

Meer nieuws