Amsterdam

Workation steeds populairder – Lissabon is beste stad

23-05-23

Voor een ‘workation’ biedt Lissabon de beste voorwaarden, gevolgd door Tel Aviv en Wenen. Jakarta is momenteel de minst ideale locatie voor de trendy levensstijl waarbij werk en vakantie worden gecombineerd. Dat komt naar voren in de Workation top 50 van het taalleerplatform Preply.

Workation is populair, stellen de interculturele experts van Preply. Ze schrijven dat mede toe aan de coronapandemie die de manier waarop we leven en werken heeft veranderd. ‘Veel bedrijven zijn gedwongen hun workflows te digitaliseren, waardoor werknemers vanuit huis of een andere plaats naar keuze kunnen werken.’

De onderzoekers hebben de levenskwaliteit in 50 populaire steden vergeleken aan de hand van negen indicatoren: Deze indicatoren omvatten kosten van levensonderhoud, de weersomstandigheden en de kwaliteit van basisdiensten zoals gezondheidszorg en veiligheid.

Geweldige omstandigheden voor een workation

Lissabon scoort vooral op de lage kosten van levensonderhoud in combinatie met ‘geweldige omstandigheden’ op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid en milieu. Het huren van een woning in het stadscentrum is er redelijk betaalbaar met ongeveer 870 euro per maand voor een appartement met één slaapkamer. ‘Dat dit een goede deal is, wordt nog duidelijker in vergelijking met plaatsen als Amsterdam, waar een vergelijkbare accommodatie ongeveer 1.540 euro zou kosten.’

Ook de weersomstandigheden in Portugal zijn ideaal voor een workation, met gemiddeld 18°C en 248 dagen zon per jaar. Daarnaast is de Engelse taalvaardigheid van de lokale bevolking ‘eigenlijk best goed’ om in het buitenland aan de slag te gaan.

Amsterdam

Amsterdam staat volgens het onderzoek op de 20e plaats van de 50 beste steden voor een workation. De Nederlandse hoofdstad wordt beschouwd als ‘behoorlijk duur’ op het gebied van kosten van levensonderhoud. Ook de weersomstandigheden in Nederland duwen Amsterdam niet verder omhoog met slechts 127 dagen met zonneschijn per jaar en gemiddeld 9°C.

Maar het is er nog niet zo erg als in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Dat heeft volgens de onderzoekers de minst ideale omstandigheden voor een workation. Ook Ho Chi Minh City in Vietnam en New York scoren slecht. De Big Apple is ‘buitengewoon duur’ qua levensonderhoud. In Jakarta en Ho Chi Minh City schort het aan de Engelse taakbeheersing, de veiligheid en vervuiling.

Tel Aviv

‘Workationers’ die toch buiten Europa willen werken en vakantie vieren, kunnen beter Tel Aviv kiezen, aldus Preply. ‘De levendige stad in Israël biedt geweldige voorwaarden om in het buitenland te werken in een vakantieomgeving. Naast Hebreeuws en Arabisch wordt de Engelse taal ook veel gesproken en zal praten met de lokale bevolking dus geen problemen opleveren.’

Met gemiddeld 20°C en 281 dagen zon per jaar is het weer eigenlijk nog mooier dan in Lissabon, maar daar staat dan ook een prijskaartje tegenover. Het kost ongeveer 1.330 euro per maand om een kleine ruimte te huren in Tel Aviv.

Appartement voor minder dan 400 euro

Huur is een belangrijke kostenfactor voor wie overweegt in het buitenland te gaan wonen, stelt Preply. De verschillen zijn groot. De hoogste huurprijzen zijn te vinden in New York City (2.580 euro per maand), Londen (1.921 euro), Los Angeles (1.875 euro) en Hong Kong (1.870 euro).

Het huren van een ruimte onder de 400 euro kan in acht van de 50 steden. De meest betaalbare plek is Caïro in Egypte, waar je voor ongeveer 211 euro per maand een 2-kamer-appartement kunt huren. Daarna komen Buenos Aires (270 euro) en Istanbul (273 euro). Andere goedkope steden om te huren zijn Bogotá (332 euro), Santiago (368 euro), Johannesburg (380 euro), Kuala Lumpur (383 euro) en Jakarta (396 euro).

Meer nieuws