Financieel

Amsterdam is ‘rijkste’ gemeente

26-03-24

Amsterdam heeft het hoogste eigen vermogen van alle Nederlandse gemeentes. Eind 2022 bedroeg het 9.046 euro per inwoner. Dit meldt het CBS, in een serie artikelen over de regionale economie.

De rekenmeesters van het nationale statistiekbureau ontdekten aanmerkelijke verschillen tussen de eigen vermogens van gemeentes. Tegenover de hoofdstad als ‘rijkste’ gemeente staat Vlissingen, die met 129 euro per inwoner de ‘armste’ is. Dat hangt samen met een grote schuldenlast. Die ontstond in 2014, na grote verliezen op een nieuwbouwwijk. Sinds dat jaar staat de Zeeuwse stad onder curatele (artikel-12-status).

Veel grond, maar ook veel schuld

De rijkdom bestaat vooral op papier. Dat Amsterdam zo’n hoog eigen vermogen heeft, ligt vooral aan het omvangrijke bezit van de gemeente. Zo heeft de hoofdstad veel grond in bezit, waarvan een groot deel in erfpacht is uitgegeven. 

‘Daarnaast bezit Amsterdam waardevolle infrastructuur en bedrijfsgebouwen zoals onderwijsgebouwen en parkeergarages’, aldus het CBS. ‘Ook kent de gemeente financiële bezittingen zoals deelnemingen in onder meer Schiphol, netwerkbedrijf Alliander en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf.’ Tegenover de bezittingen staan ook ‘forse schulden’, signaleert het CBS, ‘al wegen deze niet op tegen het bezit.’ 

Rotterdam heeft weinig schuld. ‘De gemeente heeft niet bijzonder veel grond maar wel bovengemiddeld financieel bezit. Hieronder zitten deelnemingen in Schiphol, netbeheerder Stedin en het Havenbedrijf.’

Kleine gemeentes

Van de vier grote steden is het eigen vermogen ook in Rotterdam hoog. Eind 2022 bedroeg het daar 4.294 euro per inwoner. Dat van Utrecht en Den Haag lag in de buurt van het landelijk gemiddelde: 2.254 euro per inwoner. De bezittingen bedroegen gemiddeld 5.666 euro per inwoner, de schulden 3.412 euro per inwoner. 

Gemeentes met een hoog eigen vermogen zijn niet per definitie groot. Juist de allerkleinste zijn vaak relatief rijk. Dat geldt voor vier van de vijf gemeenten met minder dan 5.000 inwoners: Rozendaal en de Waddeneilanden Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Rozendaal heeft zelfs het op twee na hoogste eigen vermogen per inwoner. 

foto: Amsterdam bezit veel grond, die in erfpacht is uitgegeven. (foto Tomas Marek/AdobeStock)

Meer nieuws