Financieel

Bedrijven investeren meer in duurzame energie en technieken

07-06-23

Bedrijven investeerden in 2022 voor 3,5 miljard euro in energiezuinige technieken en duurzame energie. Dat is 61 procent meer dan in het jaar ervoor. Zij maakten daarbij gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze fiscale regeling levert gemiddeld 11 procent belastingvoordeel op.

2021 was ook al ‘een uitzonderlijk jaar’, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij het verschijnen van het EIA-jaarverslag 2022. Het record werd vorig jaar dus weer gebroken. De gegevens hebben betrekking op de periode van 1 januari 2022 tot 1 april 2023. In deze periode zijn alle aanvragen ingediend voor de EIA-regeling van 2022.

Minder CO2-uitstoot

Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan de energietransitie. Bijna 18.000 ondernemers vroegen EIA aan, dat is een stijging van 57 procent ten opzichte van 2021.

De 3,5 miljard euro aan investeringen zorgden voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 1.753 kiloton CO2. De energiebesparing die de investeringen opleveren is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens.

Zonnepanelen

Ondernemers uit uiteenlopende sectoren kunnen gebruik maken van de EIA, zoals de land- en tuinbouw, detailhandel, transport, horeca en industrie. Bedrijven dienden de meeste aanvragen in voor zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen. Het meeste geld gaven de bedrijven uit aan het energiezuiniger maken van bestaande bedrijfsprocessen, de aanschaf en installatie van zonnepanelen en systemen voor het benutten van afvalwarmte.

Wat is de EIA?

De Energie-investeringsaftrek (EIA) bestaat al meer dan 25 jaar. RVO noemt het ‘een solide financiële stimulans’ voor Nederlandse ondernemingen. Bedrijven die investeren in technieken die op de zogeheten Energielijst staan, kunnen tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

foto: Bedrijven investeren onder meer in ledverlichting. (foto BMH Production/AdboeStock)

Meer nieuws