Blog Baker Tilly: Op vakantie met een auto van de zaak: mag dat?
Baker Tilly Rotterdam - Rotterdam
De vakantietijd is begonnen. Dat werpt de vraag op: mag je eigenlijk met een auto van de zaak op vakantie? De specialisten van Baker Tilly schreven er een blog over, die je hieronder kunt lezen.
Rij je in een auto van de zaak? En wil je met die auto op vakantie? Dat mag, tenzij je andere afspraken hebt gemaakt met je werkgever over het privégebruik. Maar let op: in sommige gevallen moet je rekening houden met bijzondere fiscale regels en heffingen. Als je daar slim mee omgaat, hoeven de belastingen geen belemmering te zijn voor een fijne autovakantie. Sterker nog, er zijn mogelijkheden voor werkgevers om hun personeel hierin juist tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door tijdelijk een grotere auto te bieden. In tijden van arbeidsmarktkrapte en personeelstekorten is zo’n kleine geste aan werknemers goud waard.
Waar moet je als werkgever rekening mee houden bij het ter beschikking stellen van een auto voor de vakantie? En wat zijn de regels voor werknemers? De experts van Baker Tilly leggen het uit.
Mag je een auto van de zaak meenemen op vakantie?
Ja, dat mag, tenzij je iets anders hebt afgesproken met de werkgever. Het kan zijn dat een vakantie invloed heeft op de maximaal toegestane kilometers onder je leasecontract. Let bovendien op dat zaken als autoverzekeringen en pechhulp in het buitenland anders werken: het is goed om voor vertrek na te vragen of er voldoende dekking is.
Vanuit fiscaal perspectief gelden ook in het buitenland de reguliere bijtellingsregels. Ga je met je ‘normale’ auto van de zaak op reis, dan is de ‘waarde’ van dit privégebruik dus al opgenomen in je bijtelling.
Maar is de werkelijke waarde van het privégebruik duidelijk hoger dan de waarde op basis van het algemene bijtellingspercentage? Bijvoorbeeld omdat je extreem veel privékilometers maakt? Dan is er sprake van excessief privégebruik van de auto. In dat geval moet de werkgever kortgezegd uitgaan van het hogere privégebruik. Dat leidt tot een hogere bijtelling.
Verder lezen? Ga naar de website van Baker Tilly voor de volledige blog.