Financieel

Expert aan het woord – Wilco de Haan (Schouten Zekerheid): Check je bestek!

Schouten Zekerheid - Capelle aan den IJssel

Wilco de Haan is directeur bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en deelt zijn ervaringen met ondernemen, risico nemen en verzekeren.

We zijn lekker aan het bouwen, verbouwen en aanbouwen in Nederland. Niet alleen privé, maar juist ook zakelijk. ‘Zijn we goed verzekerd?’, wordt ons gevraagd als de contracten vaak al zijn ondertekend en de eerste heipaal de grond wordt ingeslagen. Onze eerste wedervraag is altijd: wat is hier over afgesproken in het bestek? Dit resulteert vaak in de welbekende hert-kijkt-in-je-koplamp-blik. 

Contractvorming bij (bouw)projecten is complex, maar wordt vaak afgedaan als een routinekwestie. Zeker als het gaat over de verzekeringstechnische en aansprakelijkheidsbepalingen en -eisen. Lang niet altijd sluiten die aan bij de afgesloten verzekeringen. Als er überhaupt al een verzekering is. Er ontstaat – als het meezit – al voordat een schade ontstaat onduidelijkheid met betrekking tot de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer en de juiste interpretatie van de opgenomen verzekeringsbepalingen. 

Om het feest compleet te maken, leiden aanpassingen of nieuwe verzekeringen, die noodgedwongen met stoom en kokend water geregeld moeten worden, voor de opdrachtnemer tot hoge(re) verzekeringskosten. Kosten die niet begroot zijn en lang niet altijd gemaakt worden voor verzekeringen die zinvol zijn. Maar ja, ze stonden in het bestek en ‘het is nu niet eerlijk tegenover andere aanbieders om deze bepaling te schrappen’.

In de praktijk ben je als opdrachtnemer, vaak al zonder hier iets voor te hoeven doen, meeverzekerd op de Construction All Risks-verzekering van de opdrachtgever of de hoofdaannemer. Mooie service, maar ongemerkt legt u de continuïteit van uw bedrijf in de handen van een ander. Zonder dat u ook maar één letter van de polis heeft gelezen, zeker weet of de premie wel volledig en tijdig is betaald en of u wel als medeverzekerde op de polis bent aangetekend. Om het nog maar niet te hebben over andere verrassingen, zoals het recht van uw opdrachtgever om te bepalen of uw schade wel geclaimd mag worden onder de polis of dat uw schade-uitkering door de verzekeraar gebruikt mag worden om de openstaande premies van uw opdrachtgever mee te verrekenen. 

En vergeet dan ook úw onderaannemers niet. Het zou toch zonde zijn als u de bestekvoorwaarden niet goed doorcontracteert, waardoor u alsnog blijft zitten met een schade die u niet eens zelf heeft veroorzaakt. 

Een gewaarschuwd aannemer, installateur of machinebouwer telt voor twee. Dus is het zaak om de bestekvoorwaarden goed te lezen: check dus uw bestek en vraag hulp waar dat nodig is. De financiële gevolgen kunnen aanzienlijk zijn en ieder project en bestek is weer anders. Signaleer onverwachte en afwijkende aansprakelijkheids- en verzekeringsverplichtingen vroegtijdig en maak ze bespreekbaar. 

Natuurlijk is het lang niet altijd mogelijk om in een tenderfase zaken ter discussie te stellen, laat staan aan te passen. Wel geeft het meer tijd om de benodigde aanpassingen te doen of nieuwe verzekeringen, wellicht uw eigen CAR-verzekering, uit te nemen, of om te heroverwegen of de te nemen risico’s echt wel in verhouding staan met wat het oplevert.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Schouten Zekerheid

Schouten Zekerheid is makelaar in verzekeringen voor bedrijven, instellingen en branche- en beroepsorganisaties. Klanten ervaren onze werkwijze als onderscheidend door deskundigheid, onafhankelijkheid en daadkracht. Binnen de organisatie is jarenlange kennis en ervaring aanwezig op het gebied van verzekerbare risico’s, zoals aansprakelijkheid, transport, brand, aan- en verbouw en debiteuren.

Meer nieuws