Financieel

EIB en ING: nog eens 600 miljoen euro met rentekorting voor financiering duurzame investeringen 

18-07-23

De Europese Investeringsbank en ING verstrekken samen nog eens ruim 600 miljoen euro voor nieuwe kredieten aan mkb- en middelgrote ondernemingen in de Benelux voor het stimuleren van verduurzaming. De helft van het bedrag gaat naar zakelijke klanten van ING in Nederland en de andere helft naar zakelijke klanten van ING in België en Luxemburg.

Op 18 juli is bekend gemaakt dat de Europese Investeringsbank de samenwerking met ING intensiveert om ondernemers te steunen in de vorm van leningen en leasecontracten met gunstige voorwaarden, zodat ze kunnen investeren in maatregelen die een positief effect hebben op het klimaat en het milieu. Dit is het achtste gezamenlijke programma van de Europese Investeringsbank en ING gericht op mkb- en middelgrote ondernemingen in Nederland, België en Luxemburg. Voor de tweede keer is het programma specifiek gericht op het stimuleren van verduurzaming.

Al 3.000 bedrijven

In deze achtste transactie sinds 2009 leent de EIB 300 miljoen euro aan ING, die een zelfde bedrag inlegt, zodat er in totaal 600 miljoen euro aan nieuwe leningen en leases kan worden verstrekt aan ondernemers voor duurzame investeringen. Door de lening van de EIB aan ING kan de Nederlandse bank kredieten en leases verstrekken tegen een lager rentetarief.

Via de zeven eerdere programma’s hebben in totaal circa 3.000 ondernemingen tegen aantrekkelijke voorwaarden financiering ontvangen. Het gaat om een totaalbedrag van 1,85 miljard euro.

Rentekorting

‘Door de samenwerking met de Europese Investeringsbank kunnen wij bedrijfsfinancieringen aanbieden met een aantrekkelijke rentekorting voor investeringen met een positief effect op klimaat en milieu’, zegt Laurens de Vos, directeur Business Banking van ING Nederland. ‘Dit kan bedrijven stimuleren nog eerder voor de duurzame investering te kiezen.’

‘Uit een onderzoek van ING bleek eerder dit jaar dat Nederlandse bedrijven willen versnellen op verduurzaming. Wij willen hen daar als bank graag in stimuleren door dit te financieren. De aanzienlijke rentekorting helpt daar natuurlijk bij. Hiermee kunnen ondernemers investeren in bijvoorbeeld elektrische vervoersmiddelen alsook in duurzame productievormen en groene gebouwen.’

Extra prikkel

Vicepresident Kris Peeters van de EIB: ‘Het is inmiddels bijna iedereen wel duidelijk dat verduurzamen een must is. Als klimaatbank van Europa en ook in het kader van de European Green Deal, wil de EIB zowel op macro- als microniveau steun en aanmoediging bieden om de samenleving te vergroenen. Dankzij deze samenwerking met de ING kunnen we ook de kleine en middelgrote bedrijven bereiken, en ook hen nu een extra prikkel geven, in de vorm van rentekortingen, om echt iets te gaan doen aan het milieuaspect van hun bedrijfsvoering.’ 

Tot 10 miljoen euro

De aanvragen voor een lening of lease moeten voldoen aan de gebruikelijke kredietvoorwaarden van ING. Daarnaast wordt getoetst of de financiering daadwerkelijk wordt gebruikt voor een investering die bijdraagt aan verbetering van klimaat en milieu. Hiervoor zijn voorwaarden vastgelegd in de overeenkomst tussen de EIB en ING die aansluiten bij de EU Taxonomie. 

Leningen en leases zijn beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. De totale investering mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro en het leenbedrag is maximaal 10 miljoen euro. 

Foto: Het hoofdkantoor van de Europese Investeringsbank in Luxemburg. (foto EIB)

Meer nieuws