Financieel

Grote ergernis voor ondernemers: eén op de zeven facturen wordt te laat betaald

30-06-25

Nederlandse mkb-ondernemers hebben nog altijd te maken met structureel late betalingen. Uit de nieuwste editie van de Exact MKB Barometer blijkt dat 90 procent van de mkb’ers last heeft van klanten die te laat betalen. Eén op de zeven facturen wordt niet op tijd voldaan.

2,4 procent van de facturen blijft zelfs onbetaald. Dit leidt jaarlijks tot gemiddeld 13.000 euro aan misgelopen omzet per onderneming. Vooral bedrijven in de zakelijke dienstverlening, bouw en horeca zijn kwetsbaar. Net als voorgaande jaren is klanten tijdig laten betalen de grootste uitdaging van de financiële administratie; één op de drie van de ondernemers vindt dit lastig.

Wanbetaling

De meerderheid van de ondernemers geeft aan dat de liquiditeitsdruk hierdoor toeneemt. Betalingsachterstanden hebben volgens de deelnemers aan de Exact MKB Barometer directe gevolgen voor investeringen en personeelsbeleid.

Om zich te beschermen tegen wanbetaling antwoordt 39 procent samen te werken met een incassobureau. Nog eens 36 procent controleert de kredietwaardigheid van nieuwe klanten. Opmerkelijk noemt Exact het dat bijna een kwart van de ondernemers verlies voor lief neemt en daar een buffer voor aanlegt. ‘Nog eens een vijfde van de mkb’ers beschermt zich zelfs op geen enkele manier tegen wanbetaling.’

Factoring

Naast het probleem van late betalingen signaleren de onderzoekers een toenemende behoefte aan alternatieve financieringsvormen. Een van de snelst groeiende vormen is factoring, waarbij ondernemers hun openstaande facturen direct verkopen aan een derde partij om sneller over liquide middelen te beschikken.

Volgens Stichting MKB Financiering neemt de populariteit van factoring toe, mede doordat banken terughoudender zijn geworden in hun kredietverlening.

Meer nieuws