Financieel

Kabinet wil ‘beste mkb-financieringsklimaat van Europa’

02-10-23

Het kabinet wil de mkb-financieringsmarkt verbeteren. Verantwoordelijk minister Micky minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat roept betrokken partijen op om tot een mkb-financieringsakkoord te komen. Het doel is het beste mkb-financieringsklimaat van Europa te creëren.

Een goed werkende financieringsmarkt is cruciaal voor het midden- en kleinbedrijf, zo luidt de redenering van het kabinet. Dan kunnen mkb-ondernemers passende financiering vinden voor groei, vernieuwing en investeringen – ook in duurzaamheid. Dat schrijft Adriaansens in de brief aan de Tweede Kamer waarin ze haar strategie uit de doeken doet. 

Nederland kent volgens haar een divers en rijk financieringslandschap: financiers, financieringsadviseurs en overheidsregelingen ondersteunen bedrijven om tot een passende financiering te komen. ‘Toch kunnen ondernemers niet altijd hun weg vinden in dit financieringslandschap. Ook blijkt dat het mkb in Nederland vergeleken met andere landen relatief moeilijk aan financiering komt en veelal een hogere rente betaalt.’

Minister Adriaansens: ‘Het mkb is van grote waarde voor de Nederlandse economie en moeten we koesteren. Mkb’ers zijn verantwoordelijk voor ruim 70 procent van de werkgelegenheid. Het is daarom belangrijk dat ze snel passende financiering kunnen vinden om te blijven groeien, vernieuwen en investeren.’

Financieringshub

Om de vindbaarheid van passende financiering te verbeteren, gaf Adriaansens de Stichting MKB Financiering (SMF) opdracht een zogenoemde financieringshub te ontwikkelen. Op die plek wordt een overzicht geboden van private financiers, adviseurs, publieke dienstverlening en financiering. De hub gaat een centrale rol vervullen in de doorverwijzing en begeleiding van ondernemers richting financieringsoplossingen.

Andere onderdelen van de strategie voor de mkb-financieringsmarkt zijn een gevarieerd publiek en privaat financieringsaanbod, een geprofessionaliseerde alternatieve financieringsmarkt, adequate ondersteuning voor ondernemers en het verbeteren van de data over de mkb-financieringsmarkt.

Adriaansens roept wegens het gezamenlijk maatschappelijke belang financiers, adviseurs, ondernemingsorganisaties, overheden en toezichthouders op om een mkb-financieringsakkoord te sluiten. De gesprekken daarvoor zijn begonnen. De minister denkt dat er op korte termijn een financieringsakkoord kan zijn. 

Meer nieuws