Financieel

Nieuwe kapitaalsimpuls voor start-ups en scale-ups

29-11-23

Invest-NL en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben Dutch Future Fund II aangekondigd. Deze investeringsovereenkomst bouwt voort op het succes van het eerste Dutch Future Fund en maakt ten minste 200 miljoen euro kapitaal beschikbaar voor Nederlandse venture capital-fondsen. DFF II richt zich op het verbeteren van het investeringsklimaat voor Nederlandse start-ups en scale-ups in de energietransitie, deeptech, circulaire economie en agrifood.

Met het geld willen Invest-NL en het EIF tien tot twaalf fondsen ondersteunen. Die kunnen daardoor dan meer dan honderd Nederlandse start-ups en scale-ups aan financiering helpen die essentieel is voor hun groei. De verwachting is dat er uiteindelijk ten minste 400 miljoen euro aan investeringskapitaal vrijkomt.

Dutch Future Fund I

In oktober 2020 lanceerden Invest-NL en het EIF Dutch Future Fund I. Invest-NL committeerde samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 150 miljoen euro aan dit gezamenlijke fonds. Inmiddels is vanuit DFF I 848 miljoen euro beschikbaar gesteld door twintig hoofdzakelijk Nederlandse investeringsfondsen.
De fondsen waar Dutch Future Fund I in heeft geïnvesteerd, verwachten minimaal 1,1 miljard in Nederlandse start-ups en scale-ups te investeren. Tot nu toe hebben de fondsen in 66 Nederlandse ventures geïnvesteerd, waaronder Crisp, QuantWare, Fourthline en E-magy.

Europees kapitaal

Sinds de oprichting in 2020 is het aantrekken van Europese middelen voor het ondersteunen van Nederlandse maatschappelijke transitieopgaven een belangrijke taak van Invest-NL. In samenwerking met het EIF heeft Invest-NL diverse financiële producten voor de Nederlandse markt gerealiseerd. Naast Dutch Futre Fund 1 zijn dat onder meer de InnovFin-garantiefaciliteit en het Dutch Alternative Credit Initiative.

Invest-NL is daarnaast sinds afgelopen zomer implementatiepartner van het InvestEU-programma van de Europese Commissie. Dat is een garantieregeling die tot 350 miljoen euro aan kapitaal van Invest-NL dekt voor investeringen in duurzame en innovatieve ondernemingen.

Strategische sectoren

Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL, is blij met Dutch Future Fund II. Hij zegt: ‘Invest-NL heeft sinds haar oprichting haar rol als Nationale Financierings- en Ontwikkelinstelling goed weten in te vullen. Europa biedt veel kansen om de financierbaarheid van start-ups en scale-ups te vergroten. Ik ben blij dat we het succes van het eerste Dutch Future Fund een vervolg kunnen geven en fondsen hiermee additioneel particulier kapitaal zullen aantrekken.’
Roger Havenith, deputy chief executive van het EIF, vult aan: ‘Net als zijn voorganger zal DFF II zich concentreren op nieuwe teams in strategische sectoren als deeptech, duurzaamheid en de energietransitie. Dit is alweer onze vierde samenwerking met Invest-NL, wat een teken is van een zeer vruchtbaar partnership met duidelijke impact op het Nederlandse VC-ecosysteem.’

foto: Dutch Future Fund II moet net als zijn voorganger als vliegwiel dienen voor investeringen door venture capital-fondsen.(foto Tashatuvango/AdobeStock)

Meer nieuws