Financieel

Olivier Koolen (IRIS Corporate Finance): ‘De DGA’s waren vereerd door de belangstelling van potentiële kopers’ 

Iris Corporate Finance

Het Goudse Schoonmaakbedrijf Heuvelman werd onlangs overgenomen door Capital Cleaning Group. Voor Heuvelman’s directeur-eigenaren Michel Heuvelman en Robert Pepelnar was het tijd om het stokje over te dragen. Vanuit de gedachte “samen uit, samen thuis” wilden ze het verkoopproces gedegen aanpakken, waarbij vooral kennis, begrip en benaderbaarheid voor hen telden. Die werkwijze vonden ze bij Olivier Koolen, partner bij IRIS Corporate Finance.  

Typisch familiebedrijf 
Met bijna 50 jaar ervaring en betrokkenheid van meerdere generaties is Heuvelman uit Gouda een typisch familiebedrijf. Michel Heuvel blikt terug: ‘Op 1 april 1975 is mijn vader gestart met het bedrijf, waarna ik één jaar later in dienst ben getreden als glazenwasser’. Robert Pepelnar, zwager van Michel, kwam er in 1986 bij. Robert: ‘We zijn trots op hoe ons familiebedrijf is uitgegroeid tot één van de grootste zelfstandige schoonmaakbedrijven in de regio met een team van 250 professionals.’ 

Stokje overdragen 
De directeur-eigenaren zijn de 60 intussen gepasseerd. Ze vonden het beiden tijd om het stokje over te dragen. Michel legt uit: ‘Uiteraard hebben we de laatste jaren veel met alle familieleden over de toekomst gepraat, waaronder met mijn vader, die tot zijn 82e verbonden was aan het bedrijf.’ Na zorgvuldige overweging van diverse factoren is besloten tot de verkoop van het bedrijf. Vanuit de gedachte “samen uit, samen thuis” besloten ze het verkoopproces gedegen aan te pakken, waarbij vooral kennis, begrip en benaderbaarheid voor hen van belang waren. ‘Dit zagen we bij Olivier Koolen en Dominic de Groot van IRIS CF terugkomen in de begeleiding’, stelt Robert.  

Verschillende alternatieven 
Olivier Koolen kijkt met plezier terug op de samenwerking met Robert en Michel. ‘Via een relatie zijn wij in contact gekomen met de heren om een verkoopproces gedegen aan te pakken en een koper te vinden die zowel aansloot bij de ambitie van de aandeelhouders als bij de toekomstbestendigheid en cultuur van het familiebedrijf. Door de groei en het succes van de afgelopen decennia konden we binnen de huidige ontwikkelingen in de schoonmaaksector verschillende strategische alternatieven onderzoeken. De kernwaarden van Heuvelman waren een belangrijke factor in het proces. Die zagen wij op een goede manier terugkomen in de ambities van Capital Cleaning Group en Cantorclin (een portfolio-onderneming van Newport Capital). Haar CEO Peter Kram heeft met deze strategische overname een mooie stap gezet in zijn groeistrategie. Door de strategische samenwerking met Heuvelman kan Capital Cleaning Group 250 professionals aan het team toevoegen. Tegelijkertijd stelt het Heuvelman in staat om te profiteren van schaalvoordelen, terwijl het haar lokale karakter kan behouden.’ 

Autonomie behouden 
Olivier: ‘Robert en Michel waren vereerd door de belangstelling van potentiële kopers, waarbij de keuze uiteindelijk viel op Capital Cleaning Group.’ Robert licht toe: ‘We begrepen elkaar zonder te veel moeilijke woorden, en de culturen van beide organisaties sloten goed op elkaar aan’. Michel vult aan: ‘Waar onze medewerkers terechtkomen was voor ons een belangrijke beslissingsvariabele’. Binnen de groep blijft Heuvelman haar autonomie behouden, waardoor klanten met eenzelfde toewijding en kwaliteit bedient blijven worden. Michel en Robert blijven de komende maanden actief betrokken om voor het personeel en de nieuwe aandeelhouders een goede overdracht te verzorgen zodat ze per september met een gerust hart hun hoofdstuk als ondernemers kunnen afsluiten. Het gouden advies van Robert: ‘Zoek de juiste mensen om je heen’. Michel bevestigt: ‘Dit hebben wij als ondernemers altijd gedaan en daarom ook bij het onderzoeken van een verkoop. Er komt zoveel op je pad waar je nog eerder nooit over nagedacht hebt.’ Het kernwoord van Robert en Michel is daarom “vertrouwen”. 

Dit artikel wordt u aangeboden door

Iris Corporate Finance

Meer nieuws