Financieel

‘Hogere bedragen voor vrijstellingen dankzij inflatie’

Kooijman Autar Notarissen - Rotterdam

De tarieven en vrijstellingen voor schenken en erven in 2023 zijn bekend. Notaris Peter Kooijman (Kooijman Autar Notarissen): ‘De bedragen liggen aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Wellicht het enige voordeel van de huidige inflatie.’

Met ingang van 1 januari 2023 moeten we definitief afscheid nemen van de populaire ‘jubelton’ voor de eigen woning. ‘Eenmalig een hoger bedrag schenken aan kinderen is nog wel mogelijk. Het bedrag is nu wel fors lager. Zonder specifiek bestedingsdoel is dit in 2023 ‘slechts’ 28.947 euro. Dit bedrag kan oplopen tot € 60.298 euro als het wordt besteed aan een studie. Voor schenkingen aan kleinkinderen en derden is er een eenmalig verhoogde vrijstelling van € 28.947. Dit geldt moet dan weer wel aan een eigen woning wordt besteed. Overigens vervalt deze vrijstelling volledig per 2024. Zo wil het kabinet de woningmarkt verbeteren en de vermogensongelijkheid verminderen.’

‘De jaarlijks vrijgestelde schenking aan kinderen en kleinkinderen houdt het kabinet gelukkig in ere. Een bedrag belastingvrij schenken aan kinderen kan tot een bedrag van 6.035; aan een kleinkind en anderen tot maximaal 2.418.

‘Hoeveel schenk- of erfbelasting je betaalt, hangt af van je relatie met de overledene en de waarde van de schenking of erfenis. We hebben daarvoor een handig overzicht op onze website staan.’ Bekijk hier alle nieuwe tarieven en vrijstellingen voor schenken en erven.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Kooijman Autar Notarissen

Als je op zoek bent naar een testament, levenstestament, huwelijksvoorwaarden, samenlevingsovereenkomst, waarmee problemen worden voorkomen en belasting wordt bespaard, zijn wij de specialist.

Meer nieuws