Financieel

Prijzen van kantoren blijven dalen

08-05-24

De verkoopprijzen van kantoren blijven dalen. De neergang houdt inmiddels vier kwartalen op rij aan, constateert het CBS op basis van cijfers van het Kadaster. Dat is voor het eerst sinds 2015.

Het prijsniveau van kantoren lag in het eerste kwartaal van dit jaar 2,1 procent lager dan een jaar eerder. Het aantal kantoorgebouwen neemt al jaren af. Het zijn er nu 94.000. Sinds 2015 zijn er meer dan 3.500 verdwenen.

Bij bedrijfsgebouwen en winkelpanden stegen afgelopen maanden wél. ‘De prijzen van industriepanden (inclusief distributiecentra, loodsen en andere panden bedoeld voor bedrijfsmatige bewerking en opslag van goederen) zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 5,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder’, aldus het CBS. Winkelpanden werden 4,8 procent duurder.

Kantelpunt

De prijzen van commercieel vastgoed daalden in de eerste jaren sinds het CBS ze in 2008 begon te registreren. Dat was toevallig ook de start van de financiële crisis. In de periode 2014-2016 kwam een kantelpunt. Industriepanden stegen sindsdien bijna 86 procent in prijs en kantoren 69 procent.

De verkoopprijzen van winkelpanden blijven daar met een stijging van 32 procent ten opzichte van begin 2015 bij achter. Het prijsniveau van winkelpanden ligt zodoende nog steeds onder dat van begin 2008.

Huurwoningen zijn absolute koploper, laten de CBS-berekeningen zien. Die zijn met een prijsstijging van bijna 114 procent ruim in prijs verdubbeld.

foto: Kantoren op de Zuidas in Amsterdam. (foto Alba/AdobeStock)

Meer nieuws