Financieel

Promotieonderzoek: ‘Duurzame beleggers hanteren vaak verkeerde criteria’

05-01-24

Duurzame beleggers kiezen de bedrijven waarin ze investeren vaak op basis van verkeerde duurzaamheidskeurmerken. Deze keurmerken kijken namelijk vooral naar de rapportage, het beleid, en de doelstelling van een bedrijf, maar niet naar de daadwerkelijke prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat werkt de MVO-prestaties van bedrijven tegen.

Dat is een van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Bram van der Kroft (Deventer, 1997) aan de Open Universiteit. Hij verdedigt zijn proefschrift Sustainability of financial institutions, firms, and investing op vrijdag 12 januari.

In het onderzoek laat Van der Kroft zien dat indien de externe druk inaccuraat is, bedrijven niet meer maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen, maar zich soms genoodzaakt zien om tot greenwashing over te gaan. Dat kan netto negatief uitpakken: ze beloven veel, maar doen weinig. Het gaat erom hoe stakeholders (beleggers en andere partijen) bedrijven benaderen, en niet óf ze dat doen.

Actief stemmen

Actief stemmen bij sociale en milieuthema’s tijdens aandeelhoudersvergaderingen verbetert wél de maatschappelijke prestaties van bedrijven, zo ontdekte Van der Kroft. Dat gebeurt echter alleen wanneer er actief stemgedrag plaatsvindt op het moment dat bedrijven in staat zijn om duurzaamheidsverbeteringen te bewerkstelligen. 

Duurzame beleggers maken daarbij gebruik van variatie in de bereidheid bij bedrijven door te kijken naar de afschrijvingscyclussen van fysieke goederen. Dit werkt zowel in de vastgoedwereld als bij zware vervuilers. Als bedrijven geen mogelijkheid zien om te verduurzamen of de stem valt negatief uit, dan veranderen MVO-prestaties ook niet. Of ze worden zelfs blijvend slechter.

Bram van der Kroft behaalde zijn bachelor Economie & Bedrijfseconomie en master Bankieren & Financiën aan de Universiteit Utrecht. Na zijn afstuderen begon hij in september 2019 met zijn promotieonderzoek aan de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit. 

foto: Bram van der Kroft. (foto Open Universiteit)

Meer nieuws