Financieel

Steeds meer miljoenenwoningen

30-05-24

Het aantal woningen dat meer dan een miljoen waard is, is voor het tiende jaar op rij toegenomen. Eind 2023 waren het er 197.000. Tien jaar eerder waren het er nog maar 14.000. Destijds waren bijna alleen vrijstaande huizen miljoenenwoningen, nu steeds meer rij- en zelfs boven- en benedenwoningen.

De cijfers zijn gepubliceerd door Calcasa, het kennisinstituut voor geautomatiseerde vastgoedwaardering en de woningmarkt. De stijging kwam in 2023 uit op ruim 1 procent. Dat groeipercentage is lager dan de jaren ervoor, toen de toename met tientallen procenten per jaar was.

Aan het eind van 2023 bestond ruim 4 procent van de Nederlandse koopwoningvoorraad uit miljoenenwoningen. De gemiddelde waarde van is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven met 1,35 miljoen euro.

Bloemendaal

Amsterdam is de gemeente met de meeste miljoenenwoningen in Nederland. Daar staan ongeveer 20.000 woningen met een waarde van een miljoen of hoger. Den Haag volgt met ongeveer de helft daarvan. Daarna komen Rotterdam, Gooise Meren en Utrecht, die op hun beurt ieder ongeveer de helft van het aantal van Den Haag hebben.

Bloemendaal is nog altijd de koploper wat betreft het percentage miljoenenwoningen. Ongeveer de helft van de huizen in die gemeente heeft een waarde boven het miljoen. Laren (45 procent), Blaricum (41 procent), Wassenaar (40 procent) en Heemstede (36 procent) maken de top 5 vol.

Van de vier grote steden krijg je in Rotterdam voor een miljoenenwoning de meeste vierkante meters per miljoen euro: ongeveer 177 m2. In Den Haag en Utrecht is dit respectievelijk 165 m2 en 163 m2. In Amsterdam krijg je met 125 m2 een stuk minder woonoppervlakte voor een miljoen.

Duurste straat van Nederland

De buurt met de meeste miljoenenwoningen is net als vorig jaar het Statenkwartier in Den Haag. Ondanks een lichte daling staan hier nog altijd ruim 1.300 miljoenenwoningen. De Heemsteedse Dreef in Heemstede heeft ruim 1.250 miljoenenwoningen. Daarna volgen Blaricum-Dorp in Blaricum, de Vogelwijk in Den Haag en Kralingen-Oost in Rotterdam met ongeveer 1.000 miljoenenwoningen.

De Konijnenlaan in Wassenaar is dit jaar opnieuw de duurste straat van Nederland. Een woning in deze straat is gemiddeld 3,1 miljoen euro waard. De Keizersgracht in Amsterdam heeft met bijna 600 woningen het grootste aantal miljoenenwoningen in een straat.

Het type miljoenenwoning is door de jaren heen veranderd. In 2013 was bijna 70 procent een vrijstaande woning. Tegenwoordig vertegenwoordigt die categorie nog ongeveer de helft.

In Amsterdam is de verschuiving van het type woning het meest opvallend. Het aandeel van beneden- en bovenwoningen is tegenwoordig meer dan twee keer zo groot als vrijstaande woningen.

Meer nieuws