Financieel

Vincent Hafkamp (YES Corporate Finance): ‘10 tips voor een succesvol financieringsproces’ 

YES Corporate Finance - Rotterdam

Uitgestelde belastingbetalingen, stijgende energieprijzen, stijgende rentes, en beperkte ruimte voor uitbreiding, acquisities en dividenduitkeringen. ‘In uitdagende tijden is het voor bedrijven van cruciaal belang om de juiste financieringsmogelijkheden te verkennen. Traditionele banken zijn terughoudend, maar er zijn tal van alternatieve manieren’, vertelt Vincent Hafkamp, partner bij YES Corporate Finance in Rotterdam. De financieringsspecialist geeft 10 tips om beslagen ten ijs te komen. 

Tip 1. Voorbereiding als basis 
Wellicht een open deur. Maar een gedegen voorbereiding is de basis voor een succesvol financieringsproces. Dat begint met het analyseren van de huidige financiële situatie. Maak een gedetailleerd financieel model en scenario-analyse voor een goed onderbouwde financieringsaanvraag.  

Tip 2: Wat is het financieringsdoel? 
Uitbreidingsinvestering, vastgoedaankoop of overname? Voorkom een dealbreaker met een concreet financieringsdoel en –plan. 

Tip 3. Welke financieringsbronnen? 
Bancaire financiering, alternatieve financiering, eigen vermogen? Elke soort financiering heeft haar voor- en nadelen. Zet ze op een rijtje. 

Tip 4. Wat is de balans- en liquiditeitsruimte? 
Ratio’s zoals de rentabiliteit, solvabiliteit en de netto rentedragende schulden ten opzichte van de EBITDA kunnen duidelijk inzicht geven in de financiële gesteldheid van een bedrijf.   

Tip 5. Zijn er ongebruikte financieringsbronnen?  
Onbezwaard vastgoed of onbenutte kredietfaciliteiten kunnen goedkoper zijn dan externe financiering of als aanvullende financiering dienen.   

Tip 6. Vraag een reëel financieringsbedrag 
Meer financiering vragen dan u nodig, kan een financier afschrikken en de kans op financiering verminderen.  

Tips 7. Hoe is de huidige schuldenstructuur?  
Dure schulden kunnen het rendement van de investering verminderen of de investering zelfs zinloos maken. Houdt ook rekening met (uitgestelde) belastingbetalingen, vendor loans, aandeelhoudersleningen en grote investeringen. En voldoet de financiering aan de EG-voorwaarden van de bank?  
 
Tip 8. Verken bancaire financiering 
Hoewel banken conservatiever zijn geworden, kan bancaire rekening-courantkrediet en asset-based financiering nog steeds kosteneffectief zijn. 

Tip 9. Ontdek alternatieve financiering 
Verken de mogelijkheden die deze financiers bieden zoals mezzanine leningen en specifieke financieringsoplossingen voor verschillende behoeften. Let erop dat hoe meer risico de financier loopt, des te hoger de rente zal zijn.   

Tip 10 Overweeg eigen vermogen 
Soms kan het aantrekken van eigen vermogen, via private equity, family offices of private investeerders, de beste optie zijn. Hoewel dit duurder kan zijn, kan het de cashflow van de onderneming beschermen én het kan een waardevolle bron zijn van expertise en netwerken. 

Meer weten financiële strategische vraagstukken, neem dan contact op met Vincent Hafkamp via hafkamp@yescf.nl. 

Dit artikel wordt u aangeboden door

YES Corporate Finance

Advieskantoor gespecialiseerd in corporate finance.

Meer nieuws