COLUMN PETER KOOIJMAN: Zwitserlevengevoel. Of niet?
Kooijman Autar Notarissen - Rotterdam
Iedereen kan zich de betreffende reclames voor de geest halen. Witte stranden met lekkere cocktails of zeilend de zon tegemoet. Terwijl ik dit schrijf ben ik in Zwitserland aan het genieten van een heerlijke vakantie met mijn gezin. Hoewel het voor mij nog ver weg voelt, verdient het onderwerp pensioen nu wel aandacht.
Voor ondernemers met een eigen BV (DGA) gaat er namelijk dit jaar op pensioengebied veel veranderen. Het is met ingang van 1 april 2017 niet meer mogelijk om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Ik heb het dan over het fiscaal gefaciliteerde pensioen, waarbij ten laste van de winst pensioen mag worden opgebouwd. De pensioenuitkeringen worden dan, als het later zo ver is, belast.
De DGA heeft drie mogelijkheden:
- Niets doen en dus ook niet meer opbouwen. De bestaande pensioenaanspraken, zowel ouderdomspensioen als partnerpensioen, blijven bestaan;
- Afstempelen. Dat betekent dat de pensioenaanspraak wordt prijsgegeven en de DGA daarvoor in de plaats vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd recht krijgt op een bedrag gelijk aan de fiscale waarde van het pensioen, uit te keren in twintig jaar;
- Afkopen. Dan mag met een aflopende korting de fiscale waarde van het pensioen worden uitgekeerd door de BV. In 2017 kan dat met een korting van 34,5%, dat betekent dat van elke 100.000 euro fiscale aanspraak er 65.940 euro netto in privé overblijft.
Wat in welke gevallen het meest gunstig is, is van veel factoren afhankelijk. Leeftijd, gezondheid, liquiditeit, verwacht inkomen in Box 1 en nog veel meer. Op zich al een complexe keuze dus.
Wat het nog veel ingewikkelder maakt, is de partner en de ex-partner. In veel gevallen moet de (ex-)partner namelijk medewerking verlenen aan de te maken keuze. Op zich ook niet vreemd omdat de keuze grote gevolgen heeft voor hem of haar. Waar de DGA zelf al goed advies moet inwinnen, is dat voor de (ex-)partner zo mogelijk nóg belangrijker.
Zonder een dergelijk goed advies, kan het zomaar gebeuren dat de partner met argumenten als het is fiscaal zo interessant of wij blijven toch bij elkaar iets tekent. Wanneer de relatie dan toch stuk loopt, zal de advocaat van de partner als eerste vragen: hoe staat het met het pensioen? Een instemmingsverklaring zal dan al snel wegens dwaling onderuit worden gehaald als deze zonder goed advies aan de partner is getekend.
Als DGA ben je dan wel heel ver weg van je Zwitserlevengevoel…
Peter Kooijman. Notaris bij Kooijman Autar Notarissen in Rotterdam en te bereiken via pkooijman@kooijmanautar.nl
Dit artikel wordt u aangeboden door
Kooijman Autar Notarissen
Als je op zoek bent naar een testament, levenstestament, huwelijksvoorwaarden, samenlevingsovereenkomst, waarmee problemen worden voorkomen en belasting wordt bespaard, zijn wij de specialist.