Innovatie

Bedrijven besparen met WBSO-regeling 1,3 miljard op R&D

24-07-23

De populariteit van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) groeit. Nederlandse bedrijven investeerden vorig jaar 8,2 miljard euro in innovatie via deze fiscale stimuleringsregeling. Dat is meer dan ooit. Dat blijkt uit het WBSO-jaarverslag 2022.

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. Zo bespaarden ze vorig jaar ruim 1,3 miljard euro op hun R&D-kosten voor nieuwe innovaties. Bijna 20.000 ondernemers maakten vorig jaar gebruik van de WBSO. 97 procent daarvan zijn mkb-bedrijven.

Innovatie

‘De WBSO biedt ondernemers een belangrijke steun in de rug’, schrijft demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in het voorwoord van het WBSO-jaarverslag. Door de fiscale regeling ‘zijn Nederlandse bedrijven in staat om innovatieve processen, producten en diensten te ontwikkelen. Met hulp van de WBSO kunnen zij ook werken aan belangrijke thema’s als digitalisering, het verminderen van stikstofuitstoot en het verbeteren van de mogelijkheden voor energieopslag.’

Minder administratie

In 2022 is de regeling op een aantal punten gewijzigd. Het doel was de administratieve lastenverlichting te verlagen voor bedrijven die WBSO-projecten aanvragen. Bedrijven hoeven sinds vorig jaar in een lopend kalenderjaar hun projecten niet meer bij elke aanvraag opnieuw in te dienen.
‘Hierdoor kon het aantal projectaanvragen in 2022 ten opzichte van 2021 met ongeveer 50.000 worden gereduceerd, zonder dat het aantal innovatieve projecten afnam’, aldus Adriaansens. ‘Ook is in 2022 besloten dat vanaf 2023 het WBSO-budget geïndexeerd wordt. Dat geeft bedrijven meer zekerheid.’

Foto: Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere uitgaven voor R&D verlagen. (foto Arlawka/AdobeStock)

Meer nieuws