Innovatie

Stop cyberaanvallen! Stappenplan om digitaal veilig te ondernemen

Bytesnet - Rotterdam

Een interessante blog van Michael Arbman van partner Bytesnet met een stappenplan om digitaal veilig te kunnen ondernemen. Stop cyberaanvallen! ‘Door de enorme groei van het aantal cyberaanvallen moet cybersecurity helaas voor elke ondernemer onderdeel zijn van de bedrijfsstrategie.’ Om daarbij te helpen geeft Bytesnet dit duidelijke en praktische stappenplan:

Stap 1: Breng mogelijke kwetsbaarheden in kaart
Neem ruim de tijd voor de eerste stap en benoem zo nodig een projectteam. Maak een totaaloverzicht van alle ICT-onderdelen en kijk naar alle apparaten, werkmiddelen en applicaties die verbonden zijn met het internet. Dat zijn namelijk allemaal ingangen voor mogelijke hackers.

Stap 2: Maak een risicoanalyse
Tijdens deze stap zijn betrouwbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van belang. Stel jezelf de vraag welke middelen of applicaties altijd beschikbaar moeten zijn en waar dus een groot risico gelopen wordt als deze uitval vertonen. De integriteit heeft te maken met de juistheid van gegevens en hoe erg het is als bepaalde zaken niet zouden kloppen. Bij vertrouwelijkheid classificeer je het risico van wat er gebeurt als er gegevens in verkeerde handen vallen.

Stap 3: Pas op voor default instellingen
In veel gevallen zetten leveranciers van apparatuur, software en verbindingen veel standaardfunctionaliteiten standaard op aan. Als je er niet kritisch naar kijkt kun je bijvoorbeeld worden afgeluisterd door een app waarvan de microfoon op ‘aan’ staat. Het is dus mogelijk dat een default instelling net die ene toegang geeft tot een cybercrimineel.

Stap 4: Check alle laatste software- en beveiligingsupdates
Doe dit niet alleen voor de laptops en smartphones, maar ook voor bijvoorbeeld applicaties die je heel weinig gebruikt. Realiseer je dat zelfs een beveiligingscamera niet veilig kan zijn als er geen updates worden uitgevoerd. Dan kan er ongemerkt worden meegekeken, of een ingang verkregen worden op het netwerk. Niet geheel onbelangrijk; check ook even de thuiswerkplek! Als gebruikers oude Window pc’s gebruiken loop je een veel groter risico dat bedrijfsgegevens weg kunnen lekken.

Stap 5: Stel rechten op van toegang
Wie mag van welke systemen en applicaties gebruikmaken? Nu er bij veel bedrijven vaker ook met externe partijen wordt samengewerkt is het belangrijk om toegangs- en gebruiksrechten te benoemen van data en devices.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Bytesnet

Geeft data daadkracht!

Meer nieuws