Innovatie

Blog Schouten Zekerheid: 10 tips om de kans op cybercriminaliteit te beperken

Schouten Zekerheid - Capelle aan den IJssel

Bijna de helft van alle Nederlandse bedrijven krijgt op enig moment te maken met cybercriminaliteit. Een cyberverzekering dekt de financiële schade, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom leest u in dit artikel van Schouten Zekerheid 10 preventietips die de kans op een succesvolle cyberaanval verkleinen.

Cybercriminelen worden steeds brutaler en steeds inventiever. Een cyberaanval is daardoor helaas nauwelijks te voorkomen. De zwakste schakel in de beveiligingsketen is de gebruiker. Een verstrooide of onwetende medewerker verstuurt per ongeluk een mail met vertrouwelijke informatie, hij opent een phishingmail of verliest zijn laptop met klantgegevens. Ook fouten of storingen in de software, een virus of een datalek leveren forse beveiligingsrisico's op. En slimme hackers gebruiken data-uitwisseling via draadloze netwerken om gebruikersnamen en wachtwoorden te achterhalen.

Een digitale aanval van cybercriminelen kan u een hoop ellende opleveren. Klanten kunnen u aansprakelijk stellen voor hun financiële schade en opdrachtgevers kiezen wellicht voor een andere partij. Mogelijk komt de continuïteit van uw bedrijf daardoor zelfs in gevaar! Met de volgende 10 tips kunt u de kans op een succesvolle cyberaanval beperken.

5 tips voor cyberbewustwoording van uw personeel
1. Stel gedragsregels op hoe uw werknemers moeten omgaan met e-mail en het wijzigen van wachtwoorden. 
2. Houd de kennis van uw medewerkers op peil via interactieve trainingen 'security awareness', waarin zij leren hoe ze moeten omgaan met internetveiligheid. 
3. Test de volwassenheid van uw organisatie op het gebied van cybersecurity door regelmatig zelf phishingmails naar het personeel te versturen en kijk vervolgens hoe zij daarmee omgaan. 
4. Gebruik op de werkcomputer géén privé e-mailadressen. 
5. Druk thuiswerkende medewerkers op het hart dat familieleden niet mee kunnen kijken op hun scherm, dat buren niet kunnen meeluisteren met zakelijke gesprekken, dat vertrouwelijke informatie niet in de fysieke prullenbak verdwijnt en dat bij het verlaten van de thuiswerkplek wordt uitgelogd van de computer. 

5 tips om uw apparatuur goed te beveiligen
1. Gebruik een firewall om uw netwerk te beschermen tegen misbruik van buitenaf en voorzie computers en laptops van software met de meest recente updates. 
2. Maak minimaal één keer per dag een back-up van uw systeem. 
3. Gebruik bij thuiswerk de zakelijke VPN-verbinding (virtual private network) om in te loggen op het bedrijfsnetwerk, zodat de verbinding beveiligd is voor alle (vertrouwelijke) informatie die wordt verstuurd. 
4. Hanteer Multi Factor Authenticatie, waarbij uw medewerkers twee of meer handelingen moeten uitvoeren om toegang te krijgen tot uw bedrijfsnetwerk. Vraag uw werknemers om bij thuiswerken geen andere netwerken te gebruiken. 
5. Laat thuiswerkende medewerkers met een slechte wifiverbinding niet het netwerk van de buren gebruiken, maar de wifihotspot van hun mobiele telefoon. 

Risico-inventarisatie
Het is helaas niet meer de vraag óf uw bedrijf wordt aangevallen door cybercriminelen, maar wannéér. Schouten Zekerheid biedt graag échte zekerheid, wij willen niet dat u wakker ligt van de kans op een cyberaanval. Daarom helpen wij u graag met een risico-inventarisatie en kijken wij samen met u welke preventieve maatregelen u op het gebied van cyberveiligheid (nog) kunt nemen om de kans op een aanval te verkleinen. En als u dat wilt gaan wij uiteraard ook op zoek naar de beste verzekeringsoplossing.

Vragen?
Heeft u vragen over dit artikel of hulp nodig bij het nemen van preventieve maatregelen? Wilt u meer informatie over cyberverzekeringen? Neem contact met Schouten Zekerheid op.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Schouten Zekerheid

Schouten Zekerheid is makelaar in verzekeringen voor bedrijven, instellingen en branche- en beroepsorganisaties. Klanten ervaren onze werkwijze als onderscheidend door deskundigheid, onafhankelijkheid en daadkracht. Binnen de organisatie is jarenlange kennis en ervaring aanwezig op het gebied van verzekerbare risico’s, zoals aansprakelijkheid, transport, brand, aan- en verbouw en debiteuren.

Meer nieuws