Innovatie

Boekentips

24-06-24

Wil je wel (of niet) weten hoe de onvoorstelbare wereld achter je scherm er uit ziet? Wil je ontdekken hoe je de energie weer in jouw team kunt activeren en omzetten in blijvend betere prestaties? En: laten overheden in een economische crisis ‘gewone mensen’ volledig aan hun lot over? Genoeg te lezen deze zomer! Vind hier de Friends in Business boekentips.

Aasgieren aan de schandpaal

In een economische crisis redden overheden wel grote bedrijven en aandeelhouders, maar laten ze gewone mensen aan hun lot over. Dat vindt de Britse schrijver en journalist Grace Blakeley, die geldt als een van de felste antikapitalistische pleitbezorgers van haar generatie. Ze ziet een corrupt systeem dat steeds vaker faalt. 

In haar nieuwste boek neemt Blakely de lezer mee op een reis langs 100 jaar ‘bedrijfscriminaliteit en politieke manipulatie’. Daarmee heeft de economische elite volgens haar een mondiaal systeem van ‘aasgierkapitalisme’ verankerd waarvan de superrijken profiteren. Alleen door onze economie te democratiseren kunnen we vrijheid voor iedereen garanderen, stelt Blakely.

Grace Blakeley:
Aasgierkapitalisme. Bedrijfsmisdaden tegen de mensheid
€ 29,99
Uitgeverij: De Arbeiderspers

Interne Teambuilding op wetenschappelijke basis

Cees van der Zwan promoveerde in 2017 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek naar energie in teams. In een tijd van arbeidskrapte en hoge werkdruk wordt die steeds meer gezien als dé beslissende factor voor succes. De inzichten uit zijn proefschrift zijn voor Teamenergie doorontwikkeld en toegankelijk gemaakt. Teamenergie is volgens Van der Zwan de beste voorspeller van teamsucces. Teams met energie presteren tot 40 procent beter, hebben minder verloop en minder verzuim. 

Het afgelopen maart verschenen boek bevat een unieke TeamenergieMeting en een TeamontwikkelModel. Ze helpen om de vraag te beantwoorden hoe het zit met de energie binnen een team, in welke fase het team zit en hoe je het kunt laten uitgroeien tot een duurzaam presterend team.

Dr. Cees van der Zwan & Drs. Leonie van der Zwan-Lindhout:
Teamenergie
€ 22,50 
Uitgeverij: S2uitgevers

De wereld in het klein

Een eiland is de wereld in het klein – en daardoor de ideale plek om een utopische samenleving te beginnen, megalomane plannen te testen of hersenspinsels op los te laten. In De eilanden van goed en kwaad laat Adwin de Kluyver, schrijver, historicus en op Vlieland wonend deeltijdeilander, zien hoe eilanden in de loop der eeuwen zijn gebruikt en misbruikt als plekken voor natuurlijke en sociale experimenten.

In een aanstekelijke samensmelting van reisverhaal, geschiedschrijving en naslagwerk vertelt De Kluyver over filosofen en fantasten, wetenschappers en bedriegers, en over dromers die daders werden. De eilanden van goed en kwaad is een meeslepende en ontroerende wereldreis, van de Galapagos tot Rottumerplaat, vol weidse vergezichten, terugblikken en toekomstbeelden. 

Adwin de Kluyver:
De eilanden van goed en kwaad. Een ontdekkingsreis
€26,99
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum

Internet als wapen

‘Ik wil dit eigenlijk niet weten.’ Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk krijgt het regelmatig te horen als hij vertelt over de gevaren van moderne technologie. Niet alleen van burgers maar ook van bedrijven en de overheid.

Als hij zelf doelwit wordt van een inlichtingenoperatie, ondervindt Modderkolk de gevolgen van die naïeve opstelling. Zijn daaropvolgende onderzoek brengt hem bij mensen die, soms met gevaar voor eigen leven, stap voor stap laten zien dat internet een wapen is. Van Den Haag tot Sint-Petersburg en van Eindhoven tot Teheran stuit hij op angstaanjagende verhalen die normaal verborgen blijven. Zo ontdekt hij waar onze meest intieme data belanden en hoe ver China wereldwijd is doorgedrongen in kritieke systemen. Dit wil je écht niet weten is een bloedstollende maar al te realistische pageturner over de schaduwkanten van de online samenleving.

Huib Modderkolk: 
Over de onvoorstelbare wereld achter je scherm
€ 20,99
Uitgeverij: Podium

In de ban van technologie

Wat doen wij met technologie en wat doet technologie met ons? Die twee vragen staan centraal in de wekelijkse column die Roland van der Vorst sinds 2018 voor het Financieele Dagblad schrijft. 

Zijn specialisme: technologie en innovatie en de betovering die daarvan uitgaat. Zijn stukken kenmerken zich door tegendraadse ideeën, die dankzij de heldere stijl tot nadenken stemmen. Nieuwe Vervreemding bundelt zijn beste stukken, die onverminderd actueel blijken te zijn. 

Roland van der Vorst: 
Nieuwe Vervreemding. 
Hoe technologie onze wereld betovert
€ 22,99
Uitgeverij: Alfabet Uitgevers

Meer nieuws