Innovatie

CEO’s zien AI vooral als kans

16-01-24

Wereldwijd kijken topbestuurders op 2023 terug als een jaar van ingrijpende veranderingen, voornamelijk gedreven door doorbraken in AI-technologie. Ze voorspellen voor 2024 een nog hoger tempo. Drie op de vier Nederlandse CEO’s zien deze ontwikkelingen vooral als een kans en niet als bedreiging.

Dat komt naar voren uit de Pulse of Change: 2024 Index van Accenture. Die werd vlak vóór het World Economic Forum dat deze week in Davos plaatsvindt, gepubliceerd. De index toont aan dat bedrijven zich vooral uitgedaagd zien door nieuwe technologieën, met name door de snelle ontwikkeling van artificial intelligence. In 2023 is technologie uitgegroeid tot de belangrijkste factor die bedrijven dwingt zich snel aan te passen, een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van het voorgaande jaar.

Heruitvinden

‘De snelheid van technologische vooruitgang vereist een fundamentele verandering in de bedrijfsvoering’, zegt Rob Knigge, Country Managing Director van Accenture Nederland. ‘Het draait niet alleen om sneller werken, maar om het heruitvinden van alle bedrijfsprocessen met behulp van technologie, data en AI.’

Een andere belangrijke factor voor bedrijven is volgens de topbestuurders personeel. Ze kampen niet alleen met een tekort aan geschoolde werknemers, ook de lage betrokkenheid van medewerkers baart hen zorgen. De CEO’s noemen ook economische veranderingen vaak als aandachtspunt. Deze factoren vereisen dat bedrijven hun strategieën voortdurend aanpassen.

Meer omzet

De index baseert zich op data over bedrijfsprestaties en een wereldwijde enquête onder meer dan 3.400 CEO’s en andere topbestuurders van grote bedrijven. Uit de enquête blijkt dat 88 procent van de topbestuurders wereldwijd en 79 procent in Nederland verwacht dat de veranderingen in 2024 nóg sneller zullen plaatsvinden.

Wereldwijd ziet 60 procent van hen deze snelle verandering als een kans, terwijl in Nederland maar liefst 76 procent er zo positief tegenover staat. 68 procent verwacht dit jaar meer omzet.

Niet voorbereid

Desondanks voelt meer dan de helft (52 procent) van de topbestuurders zich niet volledig voorbereid op de uitdagingen die deze snelle veranderingen met zich meebrengen.

Hoewel technologische vooruitgang als een kans wordt gezien, maakt 72 procent van de topbestuurders zich zorgen over hoe AI en andere technologieën verantwoordelijk gebruikt worden.

(foto Tong2530/AdobeStock)

Meer nieuws