Innovatie

Duurzaam verwarmen: hoe doe ik dat?

WetalkSEO - Etten-Leur

Sinds de gasprijzen enorm zijn gestegen, willen steeds meer huishoudens van het gas af. Door van het gas af te stappen, kun je niet alleen goedkoper je huis verwarmen, maar draag je ook je steentje bij aan het schoonhouden van onze natuur. Dat betekent dat alternatieven voor gas ook nog eens heel duurzaam zijn; door te investeren in duurzame alternatieven verdien je het geld ook nog eens meer dan terug. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Groene stroom opwekken

We beginnen met een wijze waarop je op een duurzame manier stroom op kunt wekken. De meest bekende manier is het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen wekken op een goedkope en groene manier energie op en zijn ook met bewolking erg voordelig, wat betekent dat je nooit zonder stroom komt te zitten. Een groot voordeel van zonnepanelen, is dat veel gemeenten een subsidieregeling hebben, waardoor je de zonnepanelen voordeliger kunt plaatsen. Deze subsidieregeling is in het leven geroepen om mensen te helpen hun huis te verduurzamen, omdat ook de overheid mensen wil stimuleren om op een groene wijze stroom op te wekken en uiteindelijk van het gas af te stappen.

Naast zonnepanelen, kun je ook nog kiezen voor het plaatsen van zonnedakpannen. Dit is precies wat het woord doet vermoeden: het zijn dakpannen die werken als zonnepaneel. Deze zijn compacter, minder opvallend en gemakkelijker te installeren op schuine daken.

Van het gas af

Wanneer je van het gas af wilt, dan heb je een alternatief nodig om water op te warmen en te koken. Met betrekking tot warm water, is de warmtepomp op het moment erg populair. Dat is ook niet vreemd, want door middel van een warmtepomp kun je zowel compleet als deels van het gas af. Met een hybride warmtepomp bespaar je veel geld op gasverbruik en verminder je de uitstoot van CO2 aanzienlijk. Wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan opwekken, springt de cv-ketel aan en werken beide apparaten met elkaar samen. Wil je 100 procent van het gas af, dan vervang je de cv-ketel geheel door een warmtepomp.

Alternatieven voor koken op gas zijn er volop. Zo kun je kiezen voor elektrisch koken of koken op inductie. Beide alternatieven zijn voordeliger dan koken op gas, met name in combinatie met zonnepanelen. Koken op inductie is de meest voordelige manier om koken op gas te vervangen, omdat het nog zuiniger is dan elektrisch koken.

Elektrische verwarming

Niemand wil in de kou zitten, omdat je moet besparen op gas- en energieverbruik; dankzij infrarood verwarming is dit verleden tijd. Infraroodpanelen geven warmtestraling af, wat weerkaatst wordt door objecten zoals meubels en vloeren. Hierdoor hoef je de panelen maar kort aan te zetten om tot de gewenste temperatuur te komen en houdt de kamer de warmte langer vast dan bij de convectieverwarming. Dat maakt infrarood verwarming voordeliger dan andere soorten elektrische verwarming, omdat je andere elektrische kachels vaak langer aan moet zetten om het warm te krijgen en houden in huis.

Wil je nog meer besparen, combineer het installeren van infraroodpanelen dan met het plaatsen van zonnepanelen of zonnedakpannen. Een bijkomend voordeel van infrarood panelen, is dat ze overal in huis te installeren zijn. Bovendien is de aanschaf niet duur en verdienen infrarood panelen zich snel terug. Infrarood panelen kunnen gemakkelijk in het plafond geïnstalleerd worden, maar ook in handdoekdrogers, spiegels en schilderijen. Dat maakt infrarood panelen niet alleen praktisch, maar ook nog stijlvol.

Sfeervol en romantisch

Wil je graag je huis verwarmen en tegelijkertijd genieten van een gezellige en romantische sfeer? Dan kun je kiezen voor elektrische sfeerhaarden met een verwarmingselement. Op die manier heb je een duurzame manier van verwarmen te pakken, waarbij je geniet van het uiterlijk en de sfeer van een houtkachel, zonder CO2 uit te stoten. Een sfeerhaard kun je los kopen en overal in huis wegzetten; je kunt er ook voor kiezen om de sfeerhaard in de muur te laten bouwen. Een ander alternatief voor convectieverwarming is de houtkachel. Zoals we net al even lieten vallen, is dit niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat goed brandhout erg duur is, dat het geschikt moet zijn voor jouw kachel en niet nat mag zijn wanneer je gaat stoken.

Dit artikel wordt u aangeboden door

WetalkSEO

Online Marketing bureau gespecialiseerd in Zoekmachine Marketing (SEO)

Meer nieuws