Innovatie

“Een speld in een hooiberg zoeken met AI? Dat kan!”

22-05-24

Het bedrijf Heights AI gebruikt namelijk AI modellen om relatief zeldzame fenomenen in kaart te brengen, bijvoorbeeld de detectie van hersentumoren in een vroege fase.

Van alle bezoekers aan de huisarts, heeft slechts een fractie een hersentumor. Tegelijkertijd is de impact van deze ziekte enorm, waardoor het belangrijk is om de detectie zo vroeg mogelijk te kunnen doen. Maar hoe dan?
Zogeheten AI anomaly detection models kunnen hiermee helpen, door bijvoorbeeld aan de hand van bepaalde bloedwaardes te detecteren of iemand een verhoogde kans op een glioma (hersentumor) heeft. Deze modellen zijn erin gespecialiseerd om in grote datasets de zeldzame datapunten met veel voorspellende waarde (lees: de ‘naalden in de hooiberg’) te vinden.

In dit project werkt Heights AI samen met de Zweedse Umeå universiteit die hen kennis en data verschaft met betrekking tot hersentumoren.
Beatrice Melin, hoogleraar oncologie, zegt: “I am happy about the developing of this new collaboration with the private sector. I profoundly believe that stimulating innovations between different fields will speed discovery of new methods for brain tumor detection.”

Links:
https://www.umu.se/en/news/umea-university-in-collaboration-on-ai-detected-brain-tumors_11874376/
https://heights.ai/use-case-early-brain-tumor-detection-with-ai/

‘Meer weten over wat Heights AI kan betekenen voor jouw organisatie op het gebied van Data of AI? Neem contact op met info@heights.ai’

Meer nieuws