Innovatie

Helft Nederlandse CEO’s heeft geen moeite om personeel te vervangen door AI

02-05-24

Meer dan hun Engelse en Amerikaanse collega’s zien Nederlandse CEO’s kansen om door de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) banen te vervangen en hun personeelsbestand te verkleinen. In een onderzoek door Consensus in opdracht van AND Digital zei 41 procent dat te verwachten. Van alle 600 respondenten uit de drie landen denkt 29 procent dat.

De Nederlandse topbestuuders hebben er ook minder moeite mee om personeel te ontslaan en te vervangen door AI-tools als dat geld bespaart: 51 procent tegenvoer 25 procent.

Niet klaar voor AI

Een op de drie CEO’s weet niet waarin zijn of haar digitaliseringsbudget moet worden geïnvesteerd om sneller waarde te creëren. Onder Nederlandse CEO’s is dat zelfs de helft. Drie op de vijf hebben zich opgegeven voor trainingen om hun technologische kennis te verbeteren.

Ruim de helft (55 procent) vindt investeren in nieuwe technologieën gerechtvaardigd, ook als dat zonder duidelijk rendement gebeurt. 44 procent van de ondervraagde CEO’s geeft aan dat ze het gevoel hebben dat hun managementteam niet klaar is voor de adoptie van AI in hun organisaties.

Geheim

Een ruime meerderheid (68 procent) maakt zich zorgen om het gebruik van AI wegens ethische overwegingen. 45 procent geeft toe in het geheim gebruik te maken van AI-tools zoals ChatGPT om hun werkzaamheden uit te voeren en het resultaat vaak als hun eigen werk te presenteren. Een derde heeft ervoor gekozen om AI-tools binnen hun organisatie te verbieden.

(foto Paul Kot/AdobeStock)

Meer nieuws