Innovatie

Koning bezoekt maritieme maakindustrie Drechtsteden

26-01-24

Koning Willem-Alexander bezocht op donderdag 25 januari de maritieme maakindustrie in de regio Smart Delta Drechtsteden. Hij werd vergezeld door minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en de nieuwe maritieme gezant Kees van der Staaij. Ze kregen informatie over onderwerpen als innovatie, verduurzaming en de oneerlijke – want gesubsidieerde – concurrentie van andere landen, China voorop. 

De Smart Delta Drechtsteden is het derde grootste maritieme cluster van Europa en de grootste maritieme werkregio van Nederland. Het gezelschap bezocht twee maritieme bedrijven in de regio: Koedood Marine Group in Hendrik-Ido-Ambacht en Holland Shipyards in Hardinxveld-Giessendam. Bij beide bedrijven kregen ze voorbeelden te zien van innovatie en duurzaamheid. Van een schip dat overschakelt van diesel op elektrische aandrijving bij Koedood tot een autonoom varende 3D geprinte veerpont bij Holland Shipyards.

In het afsluitende rondetafelgesprek werd het belang van de maritieme maakindustrie voor de Nederlandse economie onderstreept. Daarbij toonde Willem-Alexander zich zeer geïnteresseerd in de vraag wat nodig is om de Nederlandse maritieme sector te behouden en de concurrentie beter te laten aangaan met het buitenland.

Sectoragenda Maritieme Maakindustrie

Sliedrechts burgemeester Jan de Vries opende, als vice-voorzitter van Smart Delta Drechtsteden, de dag. ‘Ik heb toegelicht hoe sterk onze regio is in de maritieme maakindustrie. Tegelijkertijd is door internationale concurrentie de kwetsbaarheid groot. Daarom zijn we blij met de sectoragenda. Kennis en innovaties zijn nodig om te investeren in duurzaamheid en een sterke concurrentiepositie.’ 

De Sectoragenda Maritieme Maakindustrie is getiteld No Guts, No Hollands Glorie. Daarin hebben overheid, bedrijfsleven, brancheorganisaties en kennisinstellingen vorig jaar afspraken gemaakt over innovatie en verduurzaming van de sector. Doel is het behouden en versterken van de scheepsbouwketen.

Dordrechts wethouder Maarten Burggraaf, regionaal portefeuillehouder Maritieme Zaken: ‘Het hart van de maritieme maakindustrie bevindt zich in Smart Delta Drechtsteden. Dit is dé regio als je binnen de maritieme sector wil innoveren en zaken voor elkaar wil krijgen.’ 

Willem-Alexander krijgt uitleg in de machinekamer van de Roermond Max. Dat schip wordt bij Koedood omgebouwd van diesel naar elektrische aandrijving. (foto Tekst & Toebehoren)

Smart Delta Drechtsteden

Maarten Jeronimus, CEO van Koedood Marine Group benadrukte het belang van innovatie. ”Talent is de motor van onze innovaties. De voorsprong waar we als motor van de maakindustrie aan werken, willen we uitbouwen door samen met onderwijsinstellingen goed geschoolde mensen alle ruimte te geven.”

Directeur Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards Group roemde tijdens het ronde tafel-gesprek met ondernemers uit de regio de samenwerking: ”Wij merken regelmatig hoe goed Smart Delta Drechtsteden bij de maritieme maakindustrie betrokken is.” 

Smart Delta Drechtsteden, het samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs en overheid in de regio met als doel de brede welvaart in de regio te versterken. Een van de speerpunten van de samenwerking is het ondersteunen en stimuleren van de maritieme maakindustrie, een belangrijke aanjager voor innovatie, de economie en werkgelegenheid in de regio.

foto boven: Koning Willem-Alexander met minister Micky Adriaansens, maritiem gezant Kees van der Staaij en directeur Marco Hogendoorn van Holland Shipyards. (foto Tekst & Toebehoren)

Meer nieuws