Innovatie

Voortaan één octrooi voor zeventien EU-landen

11-05-23

Op 1 juni wordt het unitair octrooi van kracht. Ondernemers kunnen dan met één aanvraag hun uitvinding beschermen in zeventien landen van de Europese Unie.

Op diezelfde dag opent dan in Den Haag een vestiging van de nieuwe Europese rechtbank voor octrooirechtszaken, het Unified Patent Court. Hierdoor wordt het beschermen van uitvindingen en innovaties eenvoudiger, efficiënter en goedkoper.

Een octrooi of patent is een exclusief eigendomsrecht op een uitvinding van een technisch product of proces. Door hun innovatie met een octrooi te beschermen kunnen bedrijven zo de concurrentie te kunnen aangaan. In 2022 vroegen Nederlandse ondernemers 6.806 Europese octrooien aan. Hiermee staat Nederland binnen de Europese Unie op de derde plaats, na Duitsland en Frankrijk.

Uitvinding beschermen

Daar profiteren grote en kleine Nederlandse bedrijven van, verwacht minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat: “Het unitair octrooi bespaart ondernemers tijd, energie en geld. Zij kunnen hun innovatie in één keer beschermen op een markt van 350 miljoen consumenten. Zo hebben zij geen last meer van administratieve verplichtingen en vertaaleisen van alle zeventien landen.”

Europese lidstaten werken nu al samen met één centrale procedure voor het aanvragen en verlenen van Europese octrooien. Na verlening is het behoud, beheer en de handhaving van octrooien in elk land echter afzonderlijk geregeld. Het unitair octrooi moet deze versnippering tegengaan.

Unitair octrooi

Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd met de introductie van het unitair octrooi. Met één aanvraag kunnen bedrijven het eigendomsrecht op hun innovatie beschermen en via de Europese octrooirechtbank (Unified Patent Court, UPC) handhaven in zeventien EU-landen. Het octrooi gaat vanaf de start gelden in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Zweden.

Andere EU-landen kunnen zich later nog aansluiten. Bedrijven kunnen rechtszaken over Europese octrooien bij het Unified Patent Court in het Nederlands en Engels voeren.

Eigendomsrecht

Naast de hoofdvestigingen in München en Parijs krijgt Nederland een lokale UPC-vestiging in The Hague Hearing Centre. Uitspraken van het Unified Patent Court gelden direct in alle zeventien landen waar het unitair octrooi van kracht is.

De nabijheid van de Haagse vestiging van het Unified Patent Court en de mogelijkheid om in het Nederlands of Engels te procederen, moet het vooral voor het innovatieve mkb en start-ups eenvoudiger maken om hun eigendomsrecht in Europa te beschermen.

(foto Utah51/AdobeStock)

Meer nieuws