Kunst & cultuur

Poppodia: wel meer bezoekers, maar slechter resultaat

25-07-25

In 2024 trokken de Nederlandse poppodia 8 procent meer bezoekers dan in het jaar ervoor. Er waren 3 procent meer optredens. Ondanks stijgende publieksinkomsten en hogere subsidies, daalde het financiële resultaat bij de meeste podia. De kosten voor personeel, programmering en huisvesting stegen namelijk harder dan de inkomsten.

Dat blijkt uit het op 23 juli gepresenteerde jaarrapport van De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals. De VNPF roept op tot ‘structureel robuuste subsidiëring’ van het Nederlandse live popmuziekcircuit. Anders verliest de sector zijn vermogen om nieuw poptalent en nieuw publiek aan te trekken en wordt het pop-ecosysteem ondermijnd.

Meer podia maken verlies

In 2024 werden in de poppodia 30.831 optredens gegeven, samen goed voor 6.885.354 bezoekers trokken. Bij 64 procent van de podia steeg het aantal bezoeken, terwijl 36 procent juist een daling rapporteerde.

De totale uitgaven van de poppodia bedroegen 255,3 miljoen euro in 2024. Dat was 14 procent meer dan in 2023. De inkomsten stegen met 12 procent tot 253,1 miljoen euro. Voor ruim de helft van de poppodia betekende dat een negatief resultaat.

De kaartverkoop en horecaomzet houden geen gelijke tred met de stijgende lasten. Programmakosten gingen met 17 procent omhoog, personeelskosten met 16 procent.

Onder druk

Een flink deel van de gemeentelijke subsidies blijft achter bij de inflatie. In 2024 kwam 93 procent van alle subsidies die de poppodia ontvingen van gemeenten.

VNPF-leden staan volgens de brancheorganisatie staan onder druk om artiesten beter te betalen (fair pay), maar daar staan nauwelijks extra middelen tegenover. Ook het aandeel vrijwilligerswerk daalt al jaren en betaald werk neemt toe. Dit maakt de loonkostenstructuur zwaarder. De ruimte om te bezuinigen is beperkt en de marges zijn flinterdun. Aldus de VNPF.

Veel te verliezen

‘Wie nu niet investeert, verliest straks veel meer’, waarschuwt VNPF-directeur Berend Schans. ‘Gemeenten hebben er zelf het meeste bij te verliezen: een gezond popklimaat levert aantoonbaar economische en maatschappelijke waarde op. Van horecabestedingen tot aantrekkingskracht op jongeren en bedrijven.’

‘Poppodia zijn de R&D-afdeling van het niet-gesubsidieerde popcircuit. Nederland heeft iets unieks opgebouwd. Dat dreigen we nu weg te bezuinigen.’

(Foto: Tekst & Toebehoren)

Meer nieuws