‘Geweldig om samen te werken!’

12-02-20

Ank van der Valk en haar zoon Bart van Breukelen (27) runnen samen Van der Valk Hotel ARA in Zwijndrecht. Hun missie is dat hun gasten ‘blijer naar buiten gaan dan ze binnen zijn gekomen’.

Zelf kiezen

‘Jawel, wij hebben de vrije keuze gehad om te gaan doen wat we wilden’, opent Van der Valk. ‘Maar toen ik negen jaar was, wilde ik al meehelpen in de keuken. De horeca past goed bij mijn karakter. Ik vind het leuk om problemen op te lossen, en met mensen zijn die er altijd wel.’

Brede horizon

‘Voor mij was het minder vanzelfsprekend’, zegt Van Breukelen. ‘Mijn ouders hebben me gestimuleerd om mijn horizon te verbreden. In mijn studententijd heb ik andere dingen gedaan, maar uiteindelijk wil ik dit. Ook op basis van mijn eerdere werkervaringen hier. En ik heb natuurlijk van huis uit meegekregen hoe het is om in de horeca te werken en te leven.’ 

Manier van leven

Dat laatste geldt voor veel nazaten van Martien van der Valk die in 1939 dranklokaal De Gouden Leeuw ombouwde tot restaurant. Zijn zoons Arie en Gerrit bepaalden later vaak welke koers er gevaren werd, maar altijd met meerderheid van de stemmen van de rest van de familie. ‘Wij komen uit een democratische familie. Hoewel… Het motto was altijd de sterkste wint. Dat waren Arie en Gerrit dan wel weer vaak…’ 

Het bijzondere familieconcern bestaat nu onder meer uit 93 hotels en restaurants in binnen- en buitenland. ‘Een hotel leiden is inderdaad een manier van leven’, bevestigt Van der Valk. ‘Dit gaat 24 uur per dag door en je moet er altijd staan. Het moet in je bloed zitten.’

Begrip voor mensen

‘Ik ben daarom blij dat Bart er bewust voor heeft gekozen om hier aan de slag te gaan. Ook mijn andere kinderen hebben bewuste keuzes gemaakt. Dat vonden wij belangrijk. En nee, ze zijn niet allemaal in de horeca terechtgekomen. Ze hebben veel gereisd en daar ben ik blij om. Dat ze iets van de wereld hebben gezien, geeft ze een brede visie op de verschillende culturen.’

Wat maakt het werk zo aantrekkelijk? 

Van Breukelen: ‘Voor ondernemen in de horeca moet je van veel markten thuis zijn. Het is een combinatie van je hersenen gebruiken en operationeel je energie kwijt kunnen. Enerzijds is het cijferwerk een belangrijk onderdeel van mijn vak. Anderzijds ben ik vaak onder de mensen en help ik mee in de uitvoering als dat nodig is.’ 

Hoe weet u dat Bart dit bedrijf kan gaan leiden?

Van der Valk: ‘Hij doorloopt nu een traject en we moeten nog zien of hij dat kan, haha. Nee hoor, hij is slim, energiek, creatief, verbaal sterk en kan goed met mensen omgaan. Is het genoeg zo?’ 

Dat klinkt als de ideale man?

‘Dat weet ik niet, maar de potentie is er.’ 

Ik hoor toch een voorbehoud…

Van Breukelen: ‘Dat houdt me scherp. Ik moet me blijven ontwikkelen. Net zolang tot ik er klaar voor ben en zij het met een gerust gevoel aan mij kan overlaten.’

Een gerust gevoel?

Van der Valk: ‘Ja, dat hij mij het gevoel geeft dat hij de verantwoordelijk-heid aan kan. Van dit bedrijf leven 100 gezinnen! Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee.’

Wordt het straks moeilijk om afstand te nemen?

Van der Valk: ‘Ik ben er een groot aantal jaren uit geweest en pas anderhalf jaar geleden weer aan de slag gegaan. Ik werk nu vijf dagen in de week en vind het fijn als dat wat minder wordt, als ik langzaamaan wat dingen kan overdragen. Maar ik vind het superleuk om dit een tijdje samen te doen. Ook in die lange periode van niet werken, heb ik genoeg andere dingen gedaan. Ik verveel me niet zo gauw.’ 

En Bart wil natuurlijk liefst eergisteren volledig verantwoordelijk zijn?

‘Helemaal niet! Ik ben pas 27 en vind het juist fijn dat ik alle tijd krijg om te leren. We kunnen gerust de tijd nemen. Om dit samen te doen, is heel waardevol voor mij. Over een paar jaar kan dat misschien niet meer en daarom geniet ik er van.’

Van der Valk Hotel ARA ligt midden in een prachtig natuurgebied aan de Oude Maas en is met de auto vanuit Dordrecht en Rotterdam in tien minuten te bereiken. Verrassend vanzelfsprekend staat er dan ook op de website. Je kunt er slapen, eten, vergaderen en brainstormen op een bijzondere, mooie en gastvrije locatie.

Meer nieuws