Griekse kunstenaressen in Charlois


Kunstenaarsboek "Syn(chrono)sides" is monnikenwerk


Hans Walgenbach was als directeur van het Centrum Beeldende Kunst en daarna van Museum Rotterdam, waaraan hij dertien jaar leiding gaf, een sleutelfiguur in het culturele landschap. Dat is hij nog steeds. Toen hij in januari 2013 met pensioen ging, begon hij een winkel en webshop met kunst- en kunstenaarsboeken aan de Gouwstraat 15 in Charlois: Walgenbach Art & Books. Een curieus initiatief, dat hem kenmerkt als de pionier die al jaren verkondigt dat in oude wijken een nieuw leven mogelijk is, ook in Zuid.

‘Ik heb mij daar gevestigd, en niet in het centrum, omdat Charlois met zijn gemixte bevolking een typisch Rotterdamse identiteit heeft’, vertelt hij. ‘Bovendien is de wijk een echte kunstenaarsenclave. Er wonen meer dan 265 kunstenaars. Dat is bijzonder. Hun aanwezigheid genereert een energie die ik heel Rotterdams vind.’

Hans Walgenbach in zijn winkel in Charlois

In de afgelopen decennia heeft Walgenbach veel betekend voor de beeldende kunst. En nog steeds vragen kunstenaars uit zijn omvangrijke netwerk om hand- en spandiensten. Zo opende hij op 7 november in de WTC Gallery van Martin Bijl een expositie van Geert Baas en Ralph van Meijgaard. Ook in zijn eigen bedrijf aan de Gouwstraat ontwikkelt hij een opmerkelijk tentoonstellingsprogramma, waarin het (kunst)boek meestal centraal staat.

Monnikenwerk

Tot 4 januari toont hij het kunstenaarsboek Syn(chrono)sides van Anastasia Mina (1986, Pafos, Cyprus) en Maria Ikonomopoulou (1961, Athene). De expositie bestaat onder andere uit tekeningen en studies die het gecompliceerde maakproces van het boek illustreren. Maria, die sinds haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam woont en werkt, en Anastasia, die onlangs haar studie op het Royal College of Art in Londen afrondde, hebben met "Syn(chrono)sides" een bijzondere prestatie geleverd. ‘Het is een schitterend werkstuk’, aldus Hans Walgenbach. ‘Het is fantastisch dat kunstenaars zich anno nu op het maken van een boek concentreren op een wijze die doet denken aan monniken in de middeleeuwen.’ Maar het zijn geen monniken in een klooster, maar twee kosmopolitische Griekse vrouwen in Charlois. Go there, zou ik zeggen, ook voor de mooie collectie boeken. Walgenbach Art & Books is van donderdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Maria Ikonomopoulou met bladen uit Syn(chrono)sides

Tekst: Jan Donia
Fotografie: Rick Messemaker 
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en digitale magazine.

Het laatste nieuws

Boodschap 'Samen Sterk' van Golfcenter Seve door heel Rotterdam

Boodschap 'Samen Sterk' van Golfcenter Seve door heel Rotterdam

Golfcenter Seve is sinds deze week door heel Rotterdam te zien met billboards langs de weg....

Spiegelgevel Depot Boijmans Van Beuningen bijna af

Spiegelgevel Depot Boijmans Van Beuningen bijna af

De gevel van het Depot Boijmans Van Beuningen, bestaande uit 1664 spiegelpanelen, is bijna af....

Eveline Clausing (Inprevo): 'Met BHV app StandBy altijd juiste hulpverlener op de juiste plek'

Eveline Clausing (Inprevo): 'Met BHV app StandBy altijd juiste hulpverlener op de juiste plek'

StandBy, de BHV app van Inprevo, kan in deze coronatijden een uitkomst zijn om inzicht te...