Mobiliteit en vervoer

Autobranche kampt nog steeds met personeelstekort

04-12-23

De arbeidsmark in de auto- en motorbranche blijft gespannen. Ongeveer de helft van de bedrijven kampte begin oktober et een tekort aan personeel. Dit blijkt uit cijfers die het CBS op 4 december publiceerde.

Het aantal vacatures is wel weer iets afgenomen. In het derde kwartaal waren er 8.900 vacatures. Drie maanden eerder waren dat er 9.300.

Hogere omzet

De omzet lag in het derde kwartaal 10,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is beduidend minder dan die van het tweede kwartaal, toen plus nog 33,7 procent was, weten de cijferaars van het CBS. “Openstaande orders die in het tweede kwartaal nog nageleverd werden en toen nog voor extra omzet zorgden, zijn inmiddels weggewerkt. Daarnaast is de groei van de verkoop van elektrische voertuigen niet meer zo groot als in het tweede kwartaal.”

De deelbranche handel en reparatie van personenauto’s boekte de grootste omzetstijging in het derde kwartaal: 13,1 procent. De importeurs haalden een omzetstijging van 12,1 procent.

De omzet van de zwaardere bedrijfsautobranche (11,8 procent) en die van de gespecialiseerde reparatiebedrijven (10,2 procent) stegen eveneens met dubbele cijfers ten opzichte van een jaar eerder. De handel in onderdelen boekte een veel kleinere omzetstijging: 2,3 procent. De motorenhandel en reparatie daalde zelf, met 13,3 procent.

Ondernemersvertrouwen geslonken

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche is geslonken. De barometer gaf -14,8 aan bij het begin van het vierde kwartaal. Een kwartaal eerder was het nog – 10,0.

Het vertrouwen is bij ondernemers in de auto- en motorbranche lager dan in andere sectoren. Het gemiddelde van alle bedrijfstakken scoorde -10,1.

(foto ttonaorh/AdobeStock)

Meer nieuws