Mobiliteit en vervoer

Auto- en motorenbranche ziet omzet 3,3 procent stijgen

05-06-24

De auto- en motorbranche heeft over het eerste kwartaal van dit jaar 3,3 procent meer omzet geboekt. Dat meldt het CBS. De grootste omzetstijging deed zich voor bij ‘gespecialiseerde reparaties’: 10,6 procent. Bij de handel en reparatie van personenauto’s, wat de grootste deelmarkt is, steeg de omzet met 3,8 procent.

De omzetstijging is lager dan die van een jaar eerder. Het CBS weet ook hoe dat komt: toen moesten openstaande orders worden weggewerkt (als nasleep van corona) en stegen de prijzen van onderdelen harder. ‘De prijsstijgingen zijn nu niet meer zo hoog en de tekorten aan onderdelen zijn inmiddels weggewerkt. De prijzen van elektrische auto’s, ook die van elektrische occasions, gaan bovendien naar beneden.’

Dat de deelmarkt gespecialiseerde reparaties de hoogste omzetgroei heeft, komt onder andere door de veroudering van het wagenpark. Er valt gewoonweg meer te repareren.

Er is één dissonant: de handel en reparatie van motorfietsen. Daar daalde de omzet in de eerste drie maanden met 10,1 procent. Daar geeft het CBS geen verklaring voor.

Positiever

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche is een stuk verbeterd. Begin april was dat nog -3,7. Een jaar eerder was dat nog -21,5. Hoe optimistischer of pessimistischer de ondernemers gestemd zijn, des te meer de waarde van de stemmingsindicator positief of negatief afwijkt van de nullijn.

Vergeleken met andere branches hebben ondernemers in de auto- en motorbranche nu een iets positiever beeld. In het begin van het tweede kwartaal 2024 was het ondernemersvertrouwen over alle bedrijfstakken -6,0.

foto: Bij gespecialiseerde reparaties was de hoogste omzetgroei zichtbaar. (foto Nany/AdobeStock)

Meer nieuws